vestnik

(FOTO) Repetitor dvignil streho Mikka

Vestnik.si, 3. 5. 2022
Rok Horvat
Repetitor v Mikku.
Popularno

18. festival Delu čast in oblast se je v soboškem klubu Mikk zaključil s koncertom pomurske skupine Jinho Jinza in beograjskega tria Repetitor, ki je bil osrednji gost prireditve.

"Jinho Jinza je kombinacija prekaljenih glasbenikov, ki ima za sabo spoštovanja vredne glasbene projekte in glede na prvi zvočni izdelek (album TODAY -'Cause The Devil Told Me So) tudi pred sabo. Soboški trio sestavljajo Samo Ismajlović, ki je brusil kitaro pri eksperimentalnem bendu Automassage, Janis Salnajs, ki je igral bas pri noise rockerjih Manul in kot zadnji pridruženi član, Matej Šavel, ki je bobnal pri kultni zasedbi Psycho-Path. O glasbeni zapuščini vseh članov nima smisla razpredati, ker vsaj 20 let delovanja vsakega izmed njih daje dovolj materiala za intenzivno poslušanje in uživanje v glasbenih dosežkih," so glasbeni kritiki opisali skupino Jinho Jinza. Glasba benda se giblje v širokem polju prvinskega bluesa, stoner rocka in garažnega rocka.

festival-delu-čast-in-oblast, mikk-murska-sobota, repetitor, jinho-jinza
Rok Horvat
Jinho Jinza v Mikku.

"Repetitor, ki je prav tako trio, ostaja sinonim za umazano balkansko seksualno privlačnost, nenadzorovano odrsko besnenje in telo parajoče zvočne udarce, ki delujejo kot poživljajoča brca v zadnjo plat. Je pop kulturno tkivo naše post jugoslovanske stvarnosti, ki povezuje generacije jugo rocka in aktualne balkanske kitarske ustvarjalnosti, ter predvsem zvočna velesila, ki premika množice od Kitajske in Rusije do zahodne Evrope. Hkrati je v zadnjem desetletju s svojim vzorom spodbudil razvoj nove srbske kitarske scene in četico mlajših posnemovalcev. Četrti album tria z  naslovom ‘Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji’ (založba Moonlee Records), ki je bil ob izidu lanskega novembra deležen presežnih recenzij tako med domačimi kot tujimi poznavalci, je utrdil njegov položaj ene najbolj stalnih, navdahnjenih in neuklonljivih formacij modernega post jugo rocka zadnjih 30 let," pa je najbolj natančen opis te izjemno energične in hrupne zasedbe. Repetitor so Boris Vlastelica (glavni vokal, kitara), Ana-Marija Cupin (bas kitara, vokal) in Milena Milutinović (bobni, spremljevalni vokal). 

festival-delu-čast-in-oblast, mikk-murska-sobota, repetitor, jinho-jinza
Rok Horvat
Repetitor v Mikku.

koncert festival-delu-čast-in-oblast mikk-murska-sobota repetitor jinho-jinza