vestnik

S kolesom, izdelanim v tovarni Puch, letno prekolesari več kot 100 kilometrov

V. T., 15. 11. 2018
Jože Žedin
Franc Lutar je ponosen na svoje kolo, ki je bilo narejeno v Avstriji.
Popularno

V svoji zbirki ima več kot 12 koles, vsi so vozni.

Franc Lutar je 76 letni upokojenec iz Turnišča, ki svoj prosti čas posveča svojemu konjičku, saj zbira in popravlja stara kolesa in mopede, ob tem pa je še velik zbiratelj ne le koles, ampak tudi nekdanjih krajevnih tabel iz časa bivše Jugoslavije.


Franc se je izučil za ključavničarja, popravila koles pa se je učil pri mojstru Ivanu Zadravcu v Beltincih. Pozneje pa se je zaposlil v Nafti v Lendavi in prav takrat so k hiši dobili prvo kolo. Svoj prosti čas Franc že vrsto let namenja zbiranju starih koles in mopedov. V svoji priročni delavnici popravlja stara in nova kolesa, zakrpa gume, uredi pedale, svetila in zavore, kajti tudi danes, pravi mojster Franc, je nujno, da je kolo na cesti primerno za varno vožnjo.

5b413f3456b13fef50347a4aea6f2f83
Jože Žedin
V zbirki ima krajevne table in hišne številke.


Franc je član Kolesarskega kluba Varaški šujstri Turnišče in Društva starodobnikov – ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci. Z ostalimi člani društev se v poletnih mesecih udeleži različnih kolesarskih srečanj in se svojim kolesom iz časa druge svetovne vojne - izdelano je bilo v tovarni Puch v Avstriji - popelje po prekmurski ravnici. Na kolesu ima vedno dežnik in spleten cekar iz ličja, v katerem ima nekaj za pod zob in domače rdeče vino. K staremu kolesu pa se prileže še stara obleka. Tako si Franc za vsako kolesarjenje nadene klobuk in se obleče tako, kot so se nekoč vozili naši predniki v svečani obleki. V svoji zbirki ima več kot 12 različnih koles, ki pa so vsi v voznem stanju. Ima kolesa iz leta 1927 in naprej in dva mopeda; eden je leta 1956, drugi pa je leta 1963.

1e57bb188e5c9bce12a41fb5c65bbdcd
Jože Žedin
V svoji zbirki hranjeni 12 koles.


Pred leti pa pa je dobil idejo, da bi zbiral še stare rdeče krajevne table in table hišnih številk iz časa nekdanje Jugoslavije. Table, kjer je napis kraj, občina in okraj, so bile nekoč nameščene v vsako vasi pri prvi hiši. Z leti so table postale zgodovina in so bile ponekod zavržene v obcestnem jarku ali kje na smetišču.

Franc Lutar turnišče