vestnik

Dani Rajh s pesmimi ohranja narečje

M.H., 22. 5. 2022
Maja Hajdinjak
Dani Rajh je na predstavitvi pesniške zbirke pokazal tudi svojo beležko s skicami. Foto Maja Hajdinjak
Popularno

Zbirka Podalpska küra je že sedmo objavljeno delo, vsaki knjigi doda tudi slovarček.

V knjižnici v Gornji Radgoni so predstavili pesniško zbirko domačina Danija Rajha z naslovom Podalpska küra. Pogovor z njim je vodila knjižničarka Martina Marušič, ki je predstavila celoten Rajhov knjižni opus in drugo ustvarjanje. Dani Rajh, doma iz Spodnje Ščavnice, je pesnik, pisatelj, ljudski godec, humorist, slikar, kipar, rezbar in popotnik. Piše pesmi, kratke zgodbe in drame, ki jih med drugim objavlja v različnih zbornikih, sodeluje pa tudi na številnih natečajih.

Leta 2005 je za pesniško zbirko Klopotec kleple prejk bregače dobil nagrado za najboljšo knjigo v samozaložbi. Šaljive pesmi piše v slovenskogoriškem narečju, s čimer skrbi za ohranitev te narečne besede. Vsako knjigo dopolni s slovarčkom manj znanih besed, opremlja pa jih tudi z lastnimi ilustracijami, ki humorno dopolnjujejo vsebino.

Rajha poznajo tudi pod imenom Bradati oziroma Kosmati muzikant in ga kot predstavnika ljudske glasbe vabijo na številne prireditve doma in v tujini. Kot popotnik je s svojo harmoniko prepotoval že veliko sveta in s sabo ponesel slovensko ljudsko glasbo. Za njegovim igranjem stoji zanimiva zgodba. Kar osem harmonik je namreč podedoval od svojega strica. »Harmonike nisem znal igrati. Nato pa sem mesec dni po stričevi smrti že šel na prvi 'špil',« je povedal.

dani-rajh, knjižnica-gornja-radgona, pesnik, ljudski-godec
Maja Hajdinjak
Ob predstavitvi pesniške zbirke je razstavil tudi nekaj svojih slik. Foto Maja Hajdinjak

Prvo pesniško zbirko z naslovom Sunce peče na žrjava lica je izdal leta 2000, pisati pa je začel že prej. »Prvo pesem sem napisal, ko sem se peljal z avtobusom v Maribor. Pri sebi sem imel kemični svinčnik, papirja pa ne, zato sem si verze zapisoval na roko. Ko smo prišli na postajo v Mariboru, sem šel takoj do prve trafike prosit kos papirja. Če takrat tiste pesmi ne bi zapisal, je ne bi nikoli,« je dejal. Poleg omenjenih pesniških zbirk je izdal še tri, in sicer Ka de štima rejs ta prava (2002), Gda je bougec pamet tala (2010) in Pá je poča božji bič (2020), v kateri so zbrane, kot je zapisal, protivirusne pesmi. Leta 2017 je izdal še zbirko kratke proze Zgodbe iz UKC. Pesniška zbirka Podalpska küra je tako že sedma v vrsti njegovih publikacij. Triintrideset pesmi, kolikor jih je v zbirki, je nastalo že pred nekaj časa, a so zaradi epidemije izšle kasneje, za zbirko kratke proze in zbirko iz leta 2020. Rdečo nit zbirke razberemo iz uvodne pesmi Naša je dežela lejpa, v kateri pesnik zapiše, da je država slepa do svojih ljudi.

Ob predstavitvi pesniške zbirke je Rajh razstavil še nekaj svojih rezbarij in slik. Na zadnjih so večinoma motivi domače pokrajine in motivi s potovanj, ustvarja pa s pasteli in akrili. Navdih za slikanje, kot je povedal, velikokrat najde pri negovskem gradu, s seboj pa vedno nosi beležko, kamor riše skice, te pa kasneje preriše na platno. 

dani-rajh predstavitev-knjige podalpska-kura