vestnik

(ŠE VEČ ODLIČNIH IZDELKOV NA SCENI) Lisa Marie se je pridružila Elvisu

Vestnik.si, 13. 1. 2024
Profimedia
Lisa Marie Presley se je poslovila 12. januarja 2023.
Popularno

Nekateri albumi, filmi, serije, knjige in ljudje si zaslužijo še posebno omembo.

Pred kratkim smo predstavili pregled najboljšega in najodmevnejšega v letu 2023 po našem izboru. Za vsako od naših lestvic smo izbrali po pet kandidatov, vendar jih je veliko ostalo za las prekratkih, da bi se uvrstili nanjo, je pa škoda, da jih ne bi še posebej omenili. Na kratko bi lahko ocenili, da lansko leto kakšnih res velikih revolucionarnih dosežkov ni prineslo, nam je pa zato dalo precej odličnih izdelkov.



Med glasbenimi albumi tako velja omeniti plošče izvajalcev boygenius (The Record), Queens Of The Stone Age (In Times New Roman ...), Lana Del Rey (Did You Know That There's A Tunnel Under Ocean Blvd), Black Pumas (Chronicles Of A Diamond), PJ Harvey (I Inside The Old Year Dying), Mitski (The Land Is Inhospitable And So Are We), Beirut (Hadsel), Hozier (Unreal Unearth), Wilco (Cousin) in Yo La Tengo (This Stupid World). Po dolgih letih premora sta originalna in zelo dobra studijska albuma izdali skupini The Rolling Stones (Hackney Diamonds) in Blur (The Ballad Of Darren).
Med glasbenimi knjigami so našo lestvico za malenkost zgrešila dela Children Of The World (Otroci sveta) o skupini Bee Gees, Don't Tell Anybody The Secrets I Told You (Nikomur ne izdaj skrivnosti, ki sem ti jih povedala) glasbenice Lucinde Williams in Thank You (Falletinme Be Mice Elf Agin), kar je naslov ene od največjih uspešnic zasedbe Sly & The Family Stone, knjigo pa je napisal sam vodja skupine Sly Stone.

Med filmi lanskega leta velja pohvaliti še izdelke The Holdovers (Ostanki) iz ZDA o majhni skupini dijakov, ki morajo leta 1970 med zimskimi počitnicami v Novi Angliji zaradi različnih razlogov ostati v internatu s čemernim in strogim profesorjem (igra ga odlični Paul Giamatti), La Passion De Dodin Bouffant (Okus strasti), izjemen francoski produkt, v katerem igralci več kot uro in pol samo kuhajo in jedo ter pri tem neznansko uživajo, in Tirailleurs (Oče in vojak), pretresljivo francosko-senegalsko »mikro« zgodbo, postavljeno v makro ozadje prve svetovne vojne. Zadnja dva filma smo si pred kratkim lahko ogledali v Gledališču Park v Murski Soboti, ki se je odlikovalo z ažurnim in kakovostnim izborom. Tako nas je lani prijetno presenetilo še več francoskih filmov, že oktobra pa je bila na sporedu projekcija filma Anatomija padca (Anatomie D'une Chute), ki je ob koncu leta dobil štiri evropske nagrade (najboljši film, igralka, režija in scenarij) in je glavni kandidat za najboljši tujejezični film na letošnjih oskarjih. Na Hrvaškem na primer so Anatomijo padca predvajali šele konec decembra. Konec januarja pa bodo v Gledališču Park vrteli še nemški film Roter Himmel (Rdeče nebo) oziroma Afire, še enega od filmov, ki ga velja omeniti iz lanskega leta.

Zlati globusi že podeljeni
V noči z minule nedelje na ponedeljek so v ZDA že podelili filmske nagrade zlati globus, ki naj bi bile nekakšne neuradne znanilke nagrad oskar. Na podelitvi zlatih globusov so nagrade razdeljene v ogromno kategorij, absolutni zmagovalec pa je postal film Oppenheimer s petimi globusi (najboljši dramski film, režija, scenarij, igralec in stranski igralec).
V kategoriji najboljšega muzikala ali komedije je slavilo delo Poor Things (Nesrečna bitja), groteska, ki prihaja 18. januarja tudi v Gledališče Park. Emma Stone je dobila globus za najboljšo igralko v tej kategoriji, medtem ko je bila Lily Gladstone iz filma Killers Of The Flower Moon (Morilci cvetne lune) razglašena za najboljšo stransko igralko v dramskem filmu. Na oskarjih se bosta obe pomerili za nagrado za glavno žensko vlogo.

865656_113-beef
Andrew Cooper/Netflix
Ali Wong in Steven Yeun v seriji Beef.


Seveda Američani ne morejo ocenjevati filmov brez pregleda finančnih zaslužkov, zato je film Barbie prejel zgodovinski prvi globus v najnovejši kategoriji, ki združuje kinematografske dosežke z uspehom na blagajnah kinodvoran. Nas pa bolj veseli, da sta zlata globusa za glavni vlogi v kratki seriji ali filmu prejela igralca Steven Yeun in Ali Wong, ki sta blestela v seriji Beef (Spor). V Vestniku smo jo uvrstili na prvo mesto, tako kot se je to zgodilo tudi z Anatomijo padca, ki je dobila zlati globus za najboljši tujejezični film. Najboljša stranska igralka v komediji ali muzikalu je postala Da'Vine Joy Randolph iz filma The Holdovers, Paul Giamatti pa najboljši glavni igralec.

Med serijami iz leta 2023, ki so vredne omembe, izpostavimo še izdelek Daisy Jones & The Six (Daisy Jones in Šesterica) o napetih medsebojnih odnosih in romancah znotraj glasbene rock skupine v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.


Med najbolj pričakovane filme tega leta lahko uvrstimo še izdelke Civil War (Državljanska vojna), futuristično zgodbo, v kateri ZDA spominjajo na Jugoslavijo v začetku devetdesetih let, The Penguin (Pingvin) o pretkanem kriminalcu iz Gothama in občasnem Batmanovem sovražniku (igra ga neprepoznavni Colin Farrell), Kingdom Of The Planet Of The Apes (Kraljestvo planeta opic), ki se nadaljuje 300 let po koncu zgodbe iz uspešne trilogije o Planetu opic, in Bob Marley: One Love (Bob Marley: Ena ljubezen) o najbolj slovitem jamajškem glasbeniku.

V njihov spomin
Bob Marley nas je že davno zapustil, v začetku tega leta pa tudi legendarni nogometaš in trener Franz Beckenbauer. V letu 2023 se je moralo posloviti veliko znanih svetovnih in slovenskih osebnosti. Nekatere smo že omenili pred tednom dni, tu pa so še ostali, ki se jim priklanjamo v njihov spomin: Mako Sajko, Rosie Mittermaier, Jeff Beck, Lisa Marie Presley, Matjaž Alič - Ramon, David Crosby, Burt Bacharach, Raquel Welch, Jasna Vidmajer, Wayne Shorter, Richard Belzer, Tom Sizemore, Robert Blake, Lance Reddick, Miran Potrč, Ryuichi Sakamoto, Igor Filipovič, Matjaž Turk, Jerry Springer, Harry Belafonte, Jedinko Perica, Mirko Ramovš, Jim Brown, Veno Taufer, Angela Novak, Matej Kravos, Peter Simonischek, Ljerka Zemljič, Julian Sands, Glenda Jackson, Alan Arkin, Tom Lajevec, Jane Birkin, Tony Bennett, Sinead O'Connor, Borut Planinšič, William Friedkin, Sixto Rodriguez, Robbie Robertson, Toto Cotugno, Jimmy Buffett, Richard Davis, David McCallum, Louise Glück, Piper Laurie, Michael Gambon, David Šuligoj, Carla Bley, Burt Young, Bobby Charlton, Richard Roundtree, Bob Knight, Joss Ackland, Filip Robar Dorin, Henry Kissinger, Shane MacGowan, Benjamin Zephaniah, Ryan O'Neal, Eva Novšak - Houška, Franc Pinter - Ančo, Obrad Kosovac, Tom Wilkinson.

scena filmi glasba