vestnik

(KOLUMNA) Si želite jabolko ali »jabolko«?

Ines Baler, 12. 12. 2019
Shutterstock
Velikost in vrednost darila nista merilo za to, koliko nam sočlovek pomeni.
Popularno

Ste že zapadli v nakupovalno norijo? Vas je že zajelo praznično vzdušje? Vse od tako imenovanega črnega petka nas trgovine z oglasi nagovarjajo k nakupu, češ popusti so in izplača se. Hočeš nočeš to gledaš, poslušaš in stežka ubežiš temu, da ne bi česa res kupil. Tudi če ni nujno.

Črnemu petku je sledil spletni ponedeljek oziroma »cyber monday«, že vmes pa so se začeli predvajati oglasi z darili in voščila za božično-novoletne praznike. Na radijskih postajah odzvanjajo božične melodije, na televiziji so tematski filmi, po krajih so že vidne prve lučke. Jutri nas bo obiskal prvi od treh dobrih mož in vse se bo počasi stopnjevalo, toda zdi se, da se vsako leto dogajanje začenja nekoliko prej. Sploh v trgovinah, kjer ponudniki božično dekoracijo prodajajo že oktobra.

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.


Spomnim se, da smo se v mojem otroštvu držali neke tradicije in smo božično drevo in jaslice postavili šele na predvečer božiča. Danes se tega držijo le še izjeme, večinoma starejši, ki še vedno jelko postavijo 24. decembra in jo imajo nato vse do svečnice v začetku februarja. Danes pa se vse krasi in postavlja že na začetku meseca z izgovorom, da prazniki prehitro minejo in morajo vsi okraski prehitro nazaj v škatle in predale. Zaradi tega hitenja imam včasih občutek, da do praznika božično vzdušje nekoliko izzveni in izgubi čar. Marsikdo božič čaka predvsem ali zgolj zaradi daril, toda ta niso ključna. Vendarle je to družinski praznik in ni razlog za brezglavo zapravljanje, zaradi katerega je januarja stanje na bančnem računu bolj osiromašeno.

darilo, december
Pixabay
Ste že kupili božična darila?

Kot so pripovedovali dedki in babice, so od Jezuščka, saj takrat še ni bilo Božička, dobili suho sadje, pomaranče, orehe in kakšne kekse. S tem so bili zadovoljni ter so obisk dobrega moža komaj čakali. Saj so tudi danes otroci v velikem pričakovanju, darila pa so zelo drugačna, že ob miklavževanju so precej višje vrednosti. Vzgoja bi morala temeljiti na tem, da materialne stvari niso najpomembnejše v življenju, in tako pisma Božičku ali dedku Mrazu ne bi vsebovala želj, kot so nov telefon, računalnik in drugi aparati. V prednovoletnem času se namreč po statističnih podatkih najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, sledijo kozmetika, oblačila in tudi živila. 


A tako kot smo na eni strani obkroženi z vabljivimi oglasi, napevi, popusti in prijetnimi televizijskimi podobami srečnih družin, ki sedijo ob polno obloženih mizah, na drugi strani ljudje, tudi v Sloveniji, živijo v bedi in revščini. Vendar nekje na skrivaj. Četudi so opaženi, ni nujno, da so res vidni. Pred kratkim je Ana Lukner, ustanoviteljica dobrodelnega sklada Anina zvezdica, pozvala državne voditelje, naj vendar kaj spremenijo. V čustvenem videu je izrazila pomislek, ali bo lahko letos pomagala vsem, ki se obračajo nanje s prošnjami za hrano. Dnevno jih prejmejo tudi sto. Na terenu pa še vedno srečujejo družine, ki živijo v hišah brez elektrike, kjer otroci delajo domače naloge ob svečah in živijo v pomanjkanju. Je to tako imenovana druga Švica, se je ob tem spraševala humanitarka.

darila, december
Pixabay
Darila so lahko tudi skromna.


Tudi zaradi stanja v naši državi v zadnjih dneh in tednih po slovenskih in pomurskih krajih spet potekajo številni dobrodelni koncerti, bazarji in druge prireditve, na katerih društva, organizacije ali posamezniki zbirajo sredstva za pomoč ljudem v stiski, da jim bo ob praznikih lahko bolj toplo pri srcu. Dojeti bi morali to, da velikost in vrednost darila nista merilo za to, koliko nam sočlovek pomeni. Če ne gre drugače, lahko kakšno leto sprejmemo izziv in se držimo navodil, ki veljajo v akciji Božiček za en dan, kjer darilna škatla med drugim ne sme vsebovati elektronskih naprav, pač pa stvari, ki so uporabne za vsakdanje življenje. Tako takrat ne bomo podarjali ali sprejemali »jabolk«, ampak sočne sadeže. 

Velikost in vrednost darila nista merilo za to, koliko nam sočlovek pomeni. 
kolumna december praznični-čas