vestnik

(VIDEO) Skupino Einschlog je bilo slišati tudi čez lužo in v deželi tam spodaj

I.B., 14. 12. 2021
Sara Kager
Denis Ilješ, Marjan Kovačič in Timo Kosi so kot heavy metal skupina Einschlog izdali album Guts & Glory.
Popularno

Glasbeniki predstavljajo prvenec Guts & Glory, na katerem je deset pesmi, devet jih je v trdih metalskih zvokih, ena je balada

Marjan Kovačič, Denis Ilješ in Timo Kosi, člani heavy metal zasedbe Einschlog, so nedavno izdali prvi album. V tej postavi delujejo od leta 2018, pred izdajo plošče, ki nosi naslov Guts & Glory, pa so se preimenovali. Prej ste jih lahko videli nastopati pod imenom Franc Jösef I. »Ugotovili smo, da v Avstriji obstaja bend Kaiser Franz Josef, in ker je to nekoga motilo, tudi zato, ker kar koli si iskal na spletu, si našel njih, smo se odločili za novo ime. Tega pa nam nihče ne more vzeti, ker gre za narečno besedo,« pravi vodja zasedbe Kovačič. Pojasni, da se ime navezuje na žveplene lističe, ki se uporabljajo za žveplanje vina, kar je povezano tudi z vinorodnim okolišem, iz katerega izhajajo, to je območja Radenec. 


Za ustvarjanje albuma so se odločili kmalu za tem, ko so začeli delovati v tej sestavi. Kovačič je kitarist, Ilješ basist in pevec, Kosi pa bobnar. Zadnjega je Kovačič v zasedbo povabil še v času, ko je bil osnovnošolec. »Star je bil 14 let, vendar je bil fokusiran, pravi glasbenik, videlo se je, da je njegova edina želja ukvarjati se z glasbo. Pri tistih letih je bil skoraj pravi profesionalec,« opiše najmlajšega člana, ki je bil učenec Marka Soršaka, bobnarja skupine Elvis Jackson. Kovačič in Kosi sta se spoznala v Gornji Radgoni na enem od jam sessionov. »Videl sem njegov nastop, obvladal je kot nekdo, ki že 30 let igra bobne. Ko je bilo konec, je prišel do mene, mi dal vizitko in takrat sem dobil občutek, da bova midva še kdaj igrala skupaj. Tako se je tudi zgodilo. Ko sem prišel čez čas do njega, sem mu vrnil vizitko in mu rekel, da sva se že srečala in da sem ga že videl nastopati.«

einschlog, band, glasbena-skupina
Sara Kager
Glasbeniki predstavljajo prvenec Guts & Glory.

Celoten album je avtorsko delo. Ilješ je avtor besedil, Kovačič je poskrbel za glasbo, aranžma pa so večinoma ustvarili skupaj.

Produkcija je delo Tilna Sapača iz studia Homeland Production. »Z njim smo prvič sodelovali, izbrali pa smo ga, ker je v heavy metal vodah. Dosti lažje se je dogovoriti, če imata obe strani posluh za isto zvrst glasbe.« Odzivi na album, na katerem je deset skladb, so zelo pozitivni. V živo pred ljudmi novih pesmi zaradi ukrepov sicer še niso mogli predstaviti, a pospešeno skrbijo za promocijo v različnih medijih doma in – lahko rečemo – tudi po svetu. Med drugim so njihove skladbe predvajali na enem od avstralskih internetnih radiev, specializiranem za rokenrol. Kovačič je prek aplikacije skype opravil še intervju za ta radio, v kratkem ga čaka pogovor na daljavo v Seattlu, poleg tega je bil album predvajan v Skandinaviji. Vsa besedila so v angleškem jeziku, kar jim olajša prodor v tuje države, navdih pa je Ilješ črpal iz vsakdanjega življenja.


Želja so festivali
Album je zasedba Einschlog financirala sama, izdali so ga pri Zavodu za umetnost in kulturo Droplja. Zagotovite si ga lahko v spletni prodaji, prav tako so skladbe dostopne na različnih aplikacijah, na primer spotifyju. »Sponzorskih sredstev nismo iskali, ker se mi zdi bedno prositi za sto evrov nekoga, ki se vozi z dobrim avtomobilom in se baha, da nekaj ima, ko pa ga prosiš za sredstva, se začne izgovarjati,« pravi Marjan Kovačič. Skupina si v prihodnje želi nastopiti na kakšnih festivalih. »Se mi pa zdi, da je težko priti do nastopov na večjih odrih. Sploh ko prihajaš s periferije, kjer ni posebej razvite scene ali odmevnega dogodka, na katerem bi se lahko predstavili domači bendi.« Razkrili pa so nam, da bodo med nastopajočimi na prireditvi Radenska noč, ki bo julija naslednje leto. Prav tako načrtujejo izdajo novih skladb, saj predlogi in ideje že obstajajo.

koncert, 35-let, rock, radgona
Tomo Köleš
Marjan Kovačič je vodja skupine.

Za Kosija in Ilješa je to prvi album, za Kovačiča drugi, vsi trije pa so na izdelek izredno ponosni. »Glasba je takšna, kot mi ustreza, saj sem ga ustvaril z namenom, da bom skladbe poslušal. Ko si predvajam pesmi drugih skupin, najdem kaj, kar mi je včasih preveč, včasih pa premalo. Pri nas pa je prav tako, kot nam je všeč,« sklene Kovačič. Z glasbo se vsi trije ukvarjajo, ker jo imajo radi in jih izpopolnjuje. 

»Če bi želel z njo zaslužiti denar, bi pa šel zdaj 'maže' prodajat, ker menda to zelo gre,« v smehu konča vodja prleške zasedbe.

einschlog glasbena-skupina nov-album