vestnik

Finalistka pravi: »Spet bi bil čas, da mis Slovenije postane Prekmurka«

Ines Baler, 1. 9. 2019
Osebni arhiv
Eva Kosi se je za izbor prijavila zaradi pridobivanja izkušenj in poznanstev.
Popularno

Eva Kosi, 22-letna študentka zdravstvene nege, se bo septembra v Črnomlju s preostalimi finalistkami izbora mis Slovenije potegovala za krono najlepše v državi.

Kot hiti pripovedovati Kosijeva iz Korovec, to ni klasičen lepotni izbor. »Zdi se mi, da ljudje prevečkrat povezujejo mis Slovenije z manekenstvom, v resnici pa je to nekaj povsem drugega. Eden od mojih ciljev je ta, da javnost ozavestim, da to ni tekmovanje, ampak projekt, ki traja vse leto. Dekleta se izobražujemo in udeležujemo različnih priprav in dogodkov, delujemo pa pod geslom Podpirajmo slovensko.« Za njo je polfinalni izbor v Portorožu, kjer si je zagotovila finalno vstopnico. V zadnjih tednih so dekleta obiskala veliko slovenskih krajev in pridobivala izkušnje.

»Bile smo tudi pri Triglavskih jezerih. Na Triglav zaradi slabega vremena nismo mogle, tako da še nisem postala prava Slovenka,« se pošali Kosijeva in resno doda, da je s pomočjo projekta še bolj spoznala sebe. »Ne morem verjeti, da sem se v slabem letu tako spremenila, v pozitivnem smislu seveda. Postala sem bolj samozavestna, samostojna, verjamem vase in v svoje zmožnosti, javno nastopanje mi ni več problem, upam si stopiti pred ljudi,« našteva.

Finalistke med projektom vseskozi ocenjuje in točkuje veččlanska komisija. Kosijeva meni, da ima v finalu dobre možnosti: »Vem, da se trudim, in to je po navadi poplačano. Sem pa že zdaj zadovoljna, da sem prišla tako daleč. Ostajam motivirana, trudim se promovirati Prekmurje. Svoje prednosti pa vidim v tem, da sem zgovorna in drugačna od drugih.« Ocenjuje, da je za svoja leta precej zrela, tudi na življenje gleda nekoliko drugače od drugih deklet. »Prestala sem nekaj težkih življenjskih obdobij, ki so me izoblikovala tako, da znam ceniti majhne stvari, hvaležna sem za vse pozitivno, kar mi je v življenju dano,« pove. 

IMG_20190820_190942
Osebni arhiv
Pred finalom so imela dekleta fotografiranje pred starimi lokomotivami.


V letošnjem izboru je edina predstavnica Pomurja in zato želi pokrajino prikazati v čim boljši luči. »Čutim odgovornost, da Pomurje čim bolje zastopam in predstavim vsej Sloveniji.« 
Izkoristila je sodelovanje s Slovenskimi železnicami in se z vlakom zapeljala v različne kraje. Med drugim do Hodoša in Murske Sobote. "Na Goričkem sem se naučila pripraviti prekmursko gibanico, v Ljutomeru sem se seznanila z zgodovino kasaštva, obiskala sem tudi vinsko cesto Jeruzalem,« je naštela. Velike nevoščljivosti med tekmicami ni zaznala, dodaja pa, da se mesec pred finalom morda čuti malo več tekmovalnosti. S preostalimi dekleti se je v tem slabem letu dobro spoznala, veliko so k temu pripomogle tudi skupne poti do lokacij preizkušenj, fotografiranj in izobraževanj. »Ker prihajam iz najbolj oddaljenega kraja, sem po poti sproti pobirala dekleta. Tako smo se veliko pogovarjale, se zabavale in bolje spoznale druga drugo,« pojasni. Ob tem je malo za šalo, nekoliko pa zares dejala še, da bi bil letos spet čas, da mis Slovenije postane Prekmurka. Svetovni izbor bo novembra v Londonu.

Eva Kosi, Korovci, miss Slovenije, finalistka
Osebni arhiv
V slabem letu je dodobra spoznala sebe, pravi Kosijeva.


Ves čas projekta se Kosijeva trudi, da jo ljudje spoznajo takšno, kot je. Ne želi, da bi si jo predstavljali kot tipično misico, z vsemi pripadajočimi stereotipi, temveč hoče, da vedo, da je dostopno, komunikativno in prijetno dekle. Tudi koncept izbora mis Slovenije je narejen tako, da želijo predstaviti zdravo lepoto. »Projekt stremi k temu, da se predstavi celostna lepota. Najbolje se bom izrazila, če bom uporabila besede organizatorke Jelke Verk, ki pravi, da se slovenska mis od drugih razlikuje po tem, da je dekle, s katero se je vredno poročiti.«

Njeni dolgoročni cilji so nekoliko bolj kot z modo povezani s področjem zdravstvene nege. »Deloma je za to kriv boj z anoreksijo, ki sem jo prebolela, deloma pa moja osebnost, ki je že od nekdaj usmerjena v pomoč drugim.« Trenutno je pred zagovorom diplomskega dela, v katerem je raziskovala zdravstveno nego pacientk po carskem rezu, nato pa se bo vpisala še na podiplomski študij. Že v študentskih letih izkušnje pridobiva v eni od zasebnih ordinacij v Murski Soboti. 

»Želim tudi sporočiti, da je včasih lepota prav v tem, da smo drugačni in se razlikujemo od večine,« poudari Kosijeva, ki v prostem času najraje posluša glasbo, obožuje sprehode v naravi in se rekreativno ukvarja s športom. Zelo hvaležna je za vso oporo družine, prijateljev in okolice.

eva-kosi miss-slovenije miss-slovenije finalni-izbor finalni-izbor