vestnik

Srečali so se potomci zakoncev Tibola iz Budinec

N. V., 20. 9. 2023
Niko Časar
Družinsko srečanje potomcev Jožefa in Ane Tibola iz Budinec. Foto Niko Časar
Popularno

Zbralo se jih je 50

Jožef Tibola iz Dolenec in Ana, rojena Kovač, iz Budinec sta po letu 1933 začela pisati skupno življenjsko zgodbo, ki sta jo leta 1936 kronala s poroko v francoskem kraju Bussy. Tja sta odšla s trebuhom za kruhom in kot številni drugi v takratnem času delala na enem od poljedelskih posestev. Čez dve leti se jima je v Franciji rodil sin Jožef, po njegovem dopolnjenem letu starosti pa sta se zakonca vrnila v rojstni kraj. Na Anini domačiji v Budincih, kjer je pri dedku in babici živela Anina hčerka Julijana, rojena leta 1933, sta si ustvarila skupni dom in nadaljevala delo na domači kmetiji. Leta 1941 se je družini pridružila še hčerka Helena, čez tri leta pa še sin Janez.

Brezskrbna otroška leta so potomci zakoncev Tibola preživljali na domači kmetiji in v družbi vrstnikov, v najstniških letih pa so se njihova pota razšla. Helena in Janez sta odšla s trebuhom za kruhom najprej v okolico Ljubljane, nato pa sta se ustalila v okolici Postojne, Julijana se je poročila v sosednje Dolence, na domačiji je ostal le Jožef, ki si je z izbranko Jolanko ustvaril družino, rodila se jima je hčerka Antonija. Za naslednike so poskrbeli tudi drugi otroci Jožefa in Ane. Julijani so se rodili trije sinovi, Jožef, Štefan in Anton, Heleni hčerki Majda in Boža, Janezu pa hčerka Marjanca in sin Bojan.

družinsko-srečanje, jožef-in-ana-tibola
Niko Časar
Družinsko srečanje potomcev Jožefa in Ane Tibola.

Kljub temu da so si otroci Jožefa in Ane ustvarili svoje domove in družine, so se vselej radi s svojimi potomci vračali na domačijo v Budince ter tu preživljali skupne dni. Tudi zaradi tega so bratranci in sestrične stkali pristne vezi in ohranili dobre odnose, ki so jih z rednimi druženji predvsem v poletnih počitnicah prenašali na svoje naslednike – Vlasto, Tomaža, Mirana, Damjano, Danijelo, Polono, Tjašo, Boštjana, Klemna, Petra, Dominika, Kristino, Maruško, Natašo, Barbaro in Primoža.

Da bi nazdravili temu, so se bratranci in sestrične skupaj s potomci, ki so s seboj pripeljali že svoje partnerje in otroke, kot velika družina nedavno tudi sestali v Budincih, kjer se je Konjičkov oziroma Kolarin rod začel. Ob dobri hrani in pijači so se nasledniki Jožefa in Ane Tibola – zbralo se jih je 50 – poveselili, ob tem obujali spomine na otroška in mladostniška leta, se še bolje spoznavali, hkrati pa se spomnili tudi svojih nekaterih že pokojnih najdražjih. Ob koncu srečanja so si obljubili, da se v tako velikem številu kmalu ponovno srečajo.

tibola srečanje--potomcev