vestnik

(TEENNakiT) Tadeja Denša: Hobi, ki je postal delo

Jože Gabor, 6. 6. 2022
Jože Gabor
Tadeja Denša
Popularno

V času pandemije so ji pri trženju in promociji zelo koristila družbena omrežja.

Tadeja Denša iz Male Polane nakit ustvarja in trži že dvanajst let, tako da že veliko žensk, pa tudi moških, vsak dan ali ob posebnih priložnostih krasijo njeni izdelki.

Na začetku je bilo izdelovanje nakita iz polimerne mase le hobi, ki jo je zelo veselil. Najprej je izdelovala le zase in svoje sorodnike in znance, potem pa je bilo vse več takih, ki so želeli nositi njen nakit. Zato je ustanovila podjetje TENNakiT in izdelke prodaja pod to blagovno znamko. Veliko izdelkov proda s pomočjo facebooka, ljubitelji lepega nakita pa večkrat pridejo tudi k njej domov ali ga kupijo na turističnih tržnicah po Pomurju, na katerih sodeluje.

lendava, domača-tržnica-pod-kostanji-v-lendavi, tržnica, lokalna-prehrana
Jože Gabor
Izdelke Tadeje Denše (za stojnico) kupujejo in nosijo vse generacije. Foto Jože Gabor

Z leti se je zanimanje ljubiteljev nakita za njene izdelke povečevalo, pravi Tadeja. »V času korone se je sicer prodaja na tržnicah in doma precej zmanjšala, na srečo pa sem svoje izdelke lahko predstavljala prek facebooka in jih kupcem pošiljala po pošti. V zadnjih dveh letih se je tako zaloga izdelkov nekoliko povečala, tako da jih imam sedaj več in se lahko bolj posvetim prodaji. So bila slabša obdobja, ko se je prodaja zmanjšala, pridejo pa tudi boljši dnevi. Pomembno je, da pri tem vztrajaš in ne obupaš.« Pravi, da ji je najpomembneje, da res dela tisto, kar jo veseli, torej da lahko ustvarja nakit. Kupci so vseh generacij. Veseli jo, da je vse več ljudi, ki cenijo ročna dela, in vsak lahko najde, kar mu ustreza. Včasih naredi izdelke tudi po naročilu, če želi kupec točno določeno obliko, motiv in barvo. Nekateri prihajajo z zelo natančnimi zamislimi in jim to potem uresniči.

tadeja-denša, tennakit
Jože Gabor
Na začetku je bil le hobi, sedaj pa Tadeja Denša svoj nakit trži nakit preko svojega podjetja TENNakiT. Foto Jože Gabor

Delo s polimernimi masami ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Največ uporablja mase fimo, premo in pardo. »To so izdelki, ki jih je zelo prijetno nositi. Izdelujem uhane, prstane, zapestnice in ogrlice. Prodajam jih na domači tržnici v Lendavi, na sejmih v Murski Soboti, na Luštni tržnici v Renkovcih in drugod. Osebni stik s kupci mi veliko pomeni, saj lahko tako še bolj vidim, kakšni izdelki jih zanimajo, in potem tudi dajem poudarek na to.« S podjetjem Lušt se dogovarja, da bi bil njen nakit ves čas na voljo na njihovi Luštni domačiji, ne le ko je tržnica. Zato je tudi naredila izdelke v obliki paradižnika.

Trendi pri izdelovanju nakita se ves čas spreminjajo. Z nekaterimi kupci se dogovori prek facebooka in potem ti na tržnici prevzamejo izdelke. Če jo povabijo na kako sejemsko prireditev, se je z veseljem udeleži. »Ob pogovoru s kupci tudi večkrat slišim kak zanimiv predlog. Med kupci so namreč taki, ki se dobro spoznajo na nakit in se zavedajo, kakšen njihovemu karakterju najbolj ustreza.« Ves čas se ji rojevajo ideje, kakšen izdelek bi še lahko naredila, in se potem usede za mizo in ga naredi. Začela je s klasičnimi uhani, ves čas pa je imela neko notranjo željo in potrebo, da bi ustvarjala nekaj novega, še boljšega. »Veseli me, da je med kupci veliko takih, ki se vračajo. Mnogi ljubitelji nakita si želijo imeti kakovosten, zanimiv nakit. Moraš pa imeti veselje do ustvarjanja in tudi ustvarjalno žilico.«

teennakit nakit tadeja-denša