vestnik

To so filmi, ki jih boste lahko novembra gledali v starem kinu

Vestnik.si, 1. 11. 2023
Osebni arhiv
Varuhi formule.
Popularno

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je objavil nov razpored predvajanj filmov v Gledališču Park.

V četrtek, 2., in v soboto, 4. novembra se bo vrtel film Jesensko listje. Gre za komedijo, ki jo je režiral Aki Kaurismäki, v njej pa odmeva nalezljivi rokenrol. V filmu je veliko suhega humorja, prinaša pa tudi nekaj ostrih pripomb na račun sodobne politike. Prikazuje nežno tragikomedijo o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. 



Naslednji novembrski teden, 9. in 11. novembra, sledi slovenski film Ptičar, scenarista in režiserja Roberta Černelča. Gre za zgodbo o Ivu, preprodajalcu ptičev, ki mu med nakupovanjem starejše družinske hiše nenadoma umre žena Ana, ki ob stoti obletnici prvenca režiserja Ericha von Stroheima pripravlja partituro za nemi film Slepi soprogi. Na premiero bodo prišli tudi ustvarjalci filma.

18. in 19. novembra sledi francoski film z naslovom Potniki noči. Film je intimna družinska kronika, ki najde poezijo v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. 23. in 25. novembra pa se bo predvajal še film Varuhi formule, ki ga je režiral Dragan Bjelogrlić. Posnet je po resnični zgodbi in govori o nesreči leta 1958 v Vinči, zaradi katere bi lahko življenje izgubilo šest raziskovalcev. Ti so bili podvrženi radioaktivnemu sevanju, odpeljali so jih na zdravljenje v pariško bolnišnico, tam pa so se odločili za eksperimentalno zdravljenje, za presaditev kostnega mozga.

stari-kino filmi gledališče-park