vestnik

To so imena, ki so v zadnjih desetih letih postala pogostejša

Vestnik, 13. 8. 2020
Dreamstime
Na vrhu lestvice najpogostejših imen kraljujeta Marija in Franc.
Popularno

V zadnjem desetletju se je na seznamu med stotimi najpogostejšimi moškimi imeni pojavilo osem, med ženskimi pa sedem novih imen. Največji vzpon sta doživeli imeni Julija in Lovro.

Na vrhu lestvice najpogostejših imen kraljujeta Marija in Franc, pri ženskah so med prvimi petimi še Ana, Maja, Irena in Mojca, pri moških pa Janez, Marko, Andrej in Ivan. Med imeni, ki so se v desetih letih na lestvico stotih najpogostejših uvrstila na novo, je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, je med ženskimi imeni preostala za največ mest prehitelo ime Julija (za 58 mest), med moškimi pa Lovro (za 51 mest). 

OTROK
Pexels
Največji vzpon sta doživeli imeni Julija in Lovro.

Za največ mest sta se spustili imeni Rozalija (za 37 mest) in Ludvik (za 32 mest). Z lestvice sto najpogostejših imen so med ženskimi imeni izginile še Jasna, Romana, Polona, Mira, Pavla in Jelka. Pri moških pa so to imena Bogdan, Edvard, Rajko, Zlatko, Gorazd in Danilo. Slednja imena imena so na lestvici stotih pri moških imenih nadomestila Gal, Erik, Benjamin, Lovro, Maks, Tim, Mark, Filip, pri ženskih pa Zala, Jana, Julija, Hana, Manca, Ajda in Teja. 

imena surs