vestnik

Ustvarili mobilno napravo za oskrbo bolnikov s kisikom

Majda Horvat, 6. 4. 2020
Nataša Juhnov
V zelo kratkem času so v Medicopu ustvarili mobilno napravo za pomoč pri dihanju bolnikov ob blažjih težavah zaradi koronavirusne bolezni 19. Foto Nataša Juhnov
Popularno

Izdelki podjetja podpirajo zdravstvo v boju z virusom – Odvisni tudi od zmožnosti dobaviteljev

Medicinska oprema, namenjena terapiji s kisikom, ki jo proizvajajo v podjetju Medicop, je v tem času zelo pomembna pri zdravljenju bolnikov z večjimi težavami zaradi koronavirusne bolezni 19. Čeprav so v podjetju zato pospešili proizvodnjo, potrebe po tovrstni medicinski opremi doma in v tujini rastejo hitreje, kot jo lahko izdelajo.


»Medicinska oprema je v tej krizni situaciji še posebej nujna za zdravstvene sisteme doma in po svetu. V duhu družbene odgovornosti in zavedanja, da naši izdelki pomagajo ohranjati, lajšati in reševati življenja, tudi v teh izrednih razmerah stremimo k uresničevanju naše vizije,« je povedal direktor Peter Podlunšek.

Zavedajo se torej resnosti razmer zaradi pandemije in tudi precej pomembne podpore, ki jo z opremo dajejo zdravstvu, hkrati pa tudi nevarnosti morebitne okužbe med zaposlenimi. Zato vsi zaposleni, teh pa je blizu sto, delajo po ustaljenem urniku, ob tem da so v proizvodnji uvedli vse potrebne preventivne, higienske, varnostne in zaščitne ukrepe ter temu primerno prilagodili tudi delo. Ob izdelovanju medicinske opreme delo ni zastalo niti pri opremljanju reševalnih vozil, ki so prav tako pomembna pri prevažanju okuženih bolnikov.

V teh dneh so zaradi širjenja okužbe razmere najbolj kritične v domovih za starejše, kjer nimajo opreme za izvajanje terapije s kisikom, saj za kaj takega domovi niso bili predvideni niti opremljeni. »V zelo kratkem času smo zato naredili izdelek, mobilno enoto, ki domovom za starejše in drugim zdravstvenim institucijam, ki nimajo možnosti oskrbe bolnikov s kisikom, omogoča, da bolnike oskrbijo s kisikom,« je povedal Podlunšek. Ne gre za respiratorje, kot jih imajo na intenzivnih oddelkih bolnišnic, ampak za opremo za dovajanje kisika, s katero lahko pomagajo bolnikom z začetnimi ali manjšimi težavami pri dihanju zaradi okužbe.
V podjetju Medicop so torej polno zasedeni, v tem tednu bodo opravili tudi pogovore z novimi kandidati za zaposlitev. Kljub kadrovski okrepitvi pa so možnosti za pospešeno delo odvisne tudi od zmožnosti dobaviteljev različnih materialov. Kajti tudi ti imajo težave, poudari direktor Medicopa Peter Podlunšek, zato iščejo alternativne možnosti.

medicop murska-sobota