vestnik

V avstrijski Radgoni »flanirajo« že deset let

Tomo Köleš, 19. 9. 2023
Tomo Köleš
Glasbenik Heli Czermak na ulici Langgasse. FOTO TOMO KÖLEŠ
Popularno

Letos so izvedli osem tematskih večerov, dva sta odpadla zaradi slabega vremena

Pri mnogih je to že priljubljena prireditev, za nekatere pa še vedno popolna neznanka, čeprav traja že deset let. V avstrijski Radgoni (Bad Radkersburg) se je končal letošnji poletni cikel dogodkov Flanieren & RAdieren.
Pri tem »flanieren« pomeni »flanejrati« (po prekmursko) oziroma uživati v počasnem sprehodu ali ob sedenju pri hladni pijači in opazovati druge, kako se sprehajajo, »RAdieren« pa simbolizira mesto Bad Radkersburg (RA) oziroma avstrijsko Radgono in kolesarjenje po mestu, saj so ob prireditvi vsak petek od 16. do 24. ure ulice središča zaprte za avtomobilski promet.

flanieren-&-radieren, avstrijska-radgona, bad-radkersburg
Tomo Köleš
Safet Iseni, ki s svojo družino že petnajst let vodi slaščičarno Dolce Vita, vam speče tudi palačinke. FOTO TOMO KÖLEŠ


Takrat se mesto predstavi z drugega zornega kota, v sproščenem vzdušju pa že vrsto let uživajo turisti, domačini in gostje, med katerimi je vedno tudi precej Pomurcev. Gostilne, lokali in trgovine so izjemoma odprti do 21. ure, 21.30 ali do 22. ure, nekateri celo do polnoči, njihove mize, klopi, ležalniki in stoli pa so postavljeni skoraj na sredo ceste. Ulice zavzamejo stojnice z različnimi izdelki in ponudbo, otrokom so na voljo igrala, iz več kotov mesta pa se sliši glasba, saj se vedno predstavljajo tako mladi kot starejši glasbeniki ter skupine in orkestri.

flanieren-&-radieren, avstrijska-radgona, bad-radkersburg
Tomo Köleš
Mlada zasedba Rund um Arnföls v središču mesta. FOTO TOMO KÖLEŠ


Na tematskem večeru Rosenrot (Rožnato-rdeče), ki smo ga obiskali sami, so tako za glasbo skrbeli izvajalci Heli Czermak, Shake, Gernot Fraiss, Rund um Arnföls, Jakob & Louise, Double Trouble in zasedba bobnarjev s trebušno plesalko. 

flanieren-&-radieren, avstrijska-radgona, bad-radkersburg
Tomo Köleš
Najbolj pogumni gostje so lahko zaplesali s trebušno plesalko. FOTO TOMO KÖLEŠ


Skoraj vsi lokali ob petkovih večerih pogosto ponujajo posebno pijačo radierer, ki je sestavljena iz »špricarja«,camparija, bezgovega sirupa in limone, na sporedu pa je tudi nagradna igra. 
Vzdušje je vedno zelo sproščeno, kar niti ni presenetljivo glede na že omenjeno prepoved prometa in na to, da je v avstrijski Radgoni tej prireditvi namenjeno celotno središče mesta, tako da so obiskovalci razpršeni po vseh ulicah in po glavnem trgu.
Letos so morali organizatorji prvič od desetih prireditev v sklopu tega cikla kar dve odpovedati, obakrat zaradi vremena. Tematski večeri preostalih prireditev pa so bili: 10 let Flanieren & RAdieren, Bikini na plažah Honoluluja, Bela noč, Večer za dame, Črno & belo, Vinska noša in Mavrica.  

flanieren-&-radieren, avstrijska-radgona, bad-radkersburg
Tomo Köleš
Skupina tolkalcev na eni od ulic avstrijske Radgone. FOTO TOMO KÖLEŠ

avstrijska-radgona flanieren-&-radieren