vestnik

V Dobrovniku mošt krstijo že 27 let

Damjana Nemeš, 13. 11. 2021
Arhiv društva
Martinovanje v dobrovniški občini organizirajo vse od leta 1994.
Popularno

Nekoč so potovali od ene vinske kleti do druge, sedaj obred opravijo v vaških domovi. Ekipo, ki krsti mošt, sestavlja sedem članov, včasih jih je bilo devet.

Člani Turističnega društva (TD) Dobrovnik vse od leta 1994 organizirajo martinovanje, na katerem s posebnim obredom mošt spremenijo v vino. S tem želijo spodbujati pozitiven odnos do vinogradništva, dela v vinogradih in kletarstva. »S tem izražamo tudi podporo domačim vinogradnikom, ki še vedno vztrajajo in ohranjajo naše vinogradniške lege, posajene z vinsko trto. Na martinovanje pa povabimo tudi mladino in ji že v otroštvu predstavimo odgovoren odnos do pitja alkohola,« je pojasnil Marjan Kardinar, predsednik društva in župan Občine Dobrovnik. 


Ravno njemu je bila pred nekaj manj kot tridesetimi leti zaupana naloga, da napiše scenarij za obred krsta mošta. Ta scenarij je aktualen še danes. »V ekipi, ki sodeluje pri krstu mošta, so vseskozi škof Martin, ki opravlja obred, dva ministranta, ki škofu pomagata, kletar, dva glasbenika, ki v posameznih delih programa zaigrata nekaj pesmi, in mežnar oziroma tako imenovani finančni minister, ki v času trajanja krsta hodi med ljudmi in pobira prostovoljne prispevke, te pa nato porabimo za potrebe društva,« pravi Kardinar. Nekaj časa so imeli v ekipi tudi »malega rijtarja«, ki je na dan svetega Martina hodil po vaseh ter z bobnanjem napovedoval konec trgatve in hkrati obred krsta mošta, ter »čüjsa« oziroma čuvaja, ki je čuval vinograd pred škorci ter pred ženskami in otroki, ki naj bi kradli grozdje s trt.

Marjan Kardinar
Vanesa Jaušovec
Marjan Kardinar

V vseh letih, odkar na hudomušen, nagajiv in dostojno zbadljiv način opravljajo krst moštva, ki hkrati prikazuje aktualnost časa, je prišlo pri sestavi ekipe, v kateri so vedno bili domači vinogradniki, do manjših sprememb. Nekaj prvotnih članov so zamenjali mlajši, ki po besedah predsednika društva prav tako resno pristopajo k celotni stvari in martinovanje vedno izvedejo v skladu s pričakovanji.

V enem dnevu dvanajst krstov


Člani društva, ki sodelujejo pri krstu mošta, so v preteklih letih prepotovali dobršen del sosednjih občin, kjer so izvedli svoj obred. Rekord so postavili pred leti, ko so v enem dnevu mošt krstili v dvanajstih različnih krajih. S svojim programom so gostovali tudi v Porabju, na Hrvaškem, na vinskem sejmu v Ljubljani ter na radgonskih martinovanjih, največ nastopov pa so nabrali v domači občini. »Krst mošta smo v prvih letih izvajali tako, da smo s kočijažem šli od ene vinske kleti do druge po vsej občini, kar pa je bilo zelo naporno, včasih nam jo je zagodlo tudi vreme,« pripoveduje Kardinar. V zadnjem času tudi zaradi vremenskih razmer krst pripravljajo v vaških domovih Strehovci in Žitkovci ter v kulturnem domu v Dobrovniku.

dobrovnik, naselje
Nataša Juhnov
Člani Turističnega društva Dobrovnik vse od leta 1994 organizirajo martinovanje, na katerem s posebnim obredom mošt spremenijo v vino.

»Pristnost tega našega običaja, za katerega si želimo, da bi postal kulturna dediščina, želimo ohraniti,« pravi sogovornik. Na račun martinovanja in drugih prireditev, ki spremljajo ta čas, so v regijo privabili številne turiste, ki si z veseljem ogledajo njihovo prireditev. »Kam bo naše martinovanje šlo, ne vemo povedati. Morda bo šlo z roko v roki s sodobno tehnologijo, kar pomeni, da se bo lahko sčasoma preselilo tudi na splet, vendar si pri nas v društvu tega ne želimo. Družabna srečanja, na katerih lahko razširjamo naše poslanstvo, so namreč še vedno veliko bolj pristna in povezujejo ljudi,« je za konec dejal Marjan Kardinar.

martinovo krst-mošta td-dobrovnik