Izbirali so tako najboljše klasične koruzne zlevanke, torej po tradicionalnem receptu. Pa tudi moderne, inovativne zlevanke, kjer se pri pripravi predajo domišljiji in dodajo še kaj, kar ni v tradicionalnem receptu. Najboljšo klasično je pripravil in spekel Stanislav Vučko, druga je bila po oceni komisije Marija Raduha, tretji pa Branko Prendl. Med modernimi je bila najbolje ocenjena zlevanka Snežana Novak, druga je bila Blanka Gelt, tretja pa Olga Magdič.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Na slavnostni akademiji nagradili šole, učence in dijake ter mentorje
Murskosoboški regionalni center Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je v sklopu festivala Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti mladih (IZUM) pripravil slavnostno akademijo. Na njej so podelili priznanja učencem in dijakom za državno tekmovanje iz znanja logike, osnovnim in srednjim šolam so podelili statuse raziskovalnih šol, prav tako so nagradili šole, ki so se najbolj izkazale z razstavljenimi izdelki, ter mentorje.
Tekmovanje je organiziralo Kulturno društvo Zarja Gaberje. Na povabilo se jih je odzvalo 25, ki so na ocenjevanje prinesli 31 zlevank, nekateri tudi oboje, torej klasično in moderno, V tričlanski ocenjevalni komisiji so bile Angela Toplak iz Kapce, Irena Smodiš iz Melincev in Dragica Nagy iz Gaberja. Ocenjevali so okus, videz in kakovost. Vse tekmovalne zlevanke so obiskovalci dogodka po ocenjevanju lahko tudi poskusili.
Predlani je prireditev bila mednarodna, saj so na tekmovanju sodelovale tudi gospodinje iz Madžarske, je povedala predsednica KD Zarja Gaberje Elvira Vaupotič Göncz. Letos pa zaradi epidemioloških razmer to ni bilo mogoče. Takrat je bilo tudi več spremljevalnega dogajanja, tudi kulturni program, in tudi več obiskovalcev. Tokrat pa so povabili na dogodek le tekmovalce, nastopili pa so ljudski pevci in godci Gaberski mantraši. Tudi po zaslugi njihove prireditve so koruzne zlevanke pogosteje na mizah v lendavski občini, pa tudi drugje. Dogodek organizirajo ob finančni pomoči programa LAS Pri dobrih ljudeh, čez leto pa organizirajo še druge aktivnosti, s katerimi ohranjajo in promovirajo prekmursko kulinariko.