vestnik

V Gornji Radgoni ogrevanje za štiri desetletja rocka

Tomo Köleš, 17. 11. 2023
Arhiv zasedbe
Trio Wasserdicht na Brekafestu.
Popularno

Prihaja legendarna skupina Wasserdicht iz Ormoža, nastopile bodo še kultne zasedbe V okovih, Carina in Panicka.

Današnji dan v Mladinskem centru Gornja Radgona bo glasbeno obarvan. Večji dogodek se bo začel ob 21. uri, saj bo na sporedu prireditev z uradnim naslovom Punk core show – Warm Up Party! 40 let rocka v Radgoni, ki jo skupaj z mladinskim centrom pripravlja domače kulturno-umetniško društvo (KUD) Zrak. Po domače rečeno, gre za koncertno ogrevanje pred veliko prireditvijo, ki bo zaznamovala štiri desetletja rocka v Gornji Radgoni, vendar njen datum še ni natančno določen, čeprav je jasno, da je v tem letu ne bo. Petintrideset let rocka v tem mestu so na primer praznovali v začetku novembra 2019, 30 let rocka pa septembra 2014.   


Na generalki za to velikansko rock fešto, ki navadno poteka na radgonskem sejmišču, bodo v mladinskem centru nastopile štiri slovenske zasedbe, ki imajo pri poslušalcih in oboževalcih kultni status: Wasserdicht, V okovih, Carina in Panicka.
Med njimi je gotovo najbolj legendarna skupina Wasserdicht iz Ormoža, ki se je letos vrnila na sceno po natanko dvajsetih letih premora. Nastala je leta 1990. Izdala je dve skupni plošči, leta 1996 s punk zasedbo Scuffy Dogs in leta 2002 s crust grind bendom Humanitär, ter še skupni singel s hrupno hardcore skupino Konstrukt (1996) in skupni mini cede s punk hardcore zasedbo FxPxOx (2003). Sodelovala je tudi na več glasbenih zbirkah (Preko zidova nacionalizma i rata, Unterhund Veselica, Europe in Decline, Rudi Rat Vol. 6, No Fate IV, No Border Jam 4/5, Zrcalo dehumanizacije) in nastopila na številnih koncertih po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji in Italiji. Njen poslovilni nastop je bil 22. februarja 2013 v ormoškem klubu Unterhund ob boku legendarnega angleškega punk benda GBH in pionirske crust grind skupine Extreme Noise Terror.  

mladinski-center-gornja-radgona, punk, core, show
Arhiv zasedbe
Naslovnica novega albuma skupine Wasserdicht.

Konec aprila je po dveh desetletjih znova stopila na koncertne odre in septembra že zaigrala na Brekafestu na Srednji Bistrici, to soboto pa bo nastopila v Ljubljani ob štiridesetletnici zasedbe Odpadki civilizacije. In ne samo to: svojo vrnitev je zaznamovala z novim albumom Prihajamo v miru, ki ga bo izdala v kratkem. Wasserdicht so Marko Mehtsun (kitara, glas), Miha Mehtsun (bobni, glas) in Robi Kolmančič (bas). 

Bend V okovih sta ustanovila Karno Bozi - Bozo (kitara) in Dejan Novak - Dedo (bobni) septembra 1989 v Mariboru in kot duet nastopila junija 1990 na festivalu Open Air Trate. V začetku naslednjega leta se je dvojici pridružil Branko Kamenik - Ante (bas), po nekaj mesecih pa še Matjaž Tomažič - Tomo (glas). V novi postavi so se predstavili oktobra 1991 v mariborskem klubu MKC in kmalu zatem izdali prvo demo kaseto. Po odhodu Bozija poleti 1992 se je v skupini zamenjalo nekaj kitaristov takratne mariborske scene (Robi Klemenzberger - Roba, Mladen Buletinac - Bula, Milan Fras), nakar se ji je leta 1993 ob festivalu Trate pridružil takrat še neuveljavljeni mladi kitarist Borna Šmid - Boca. V tej zasedbi je koncertirala doma in v tujini ter aprila 1994 v klubu MKNŽ Ilirska Bistrica z Bojanom Babičem - Babom posnela 15 skladb, ki jih je leto zatem izdala v samozaložbi na svojem prvem albumu Hard Sunshine Core. Leta 1995 je prejela nagrado gojzar Mariborskega radia študent (MARŠ) za najboljšo glasbeno skupino. Delovala je do leta 1996, ko je v tedanji zasedbi razpadla. Iz nostalgije in v želji po vnovičnem delovanju se je v letih 2009 in 2010 oblikovala v sedanji zasedbi: Karlo Drolc (glas), Borna Šmid (kitara), Behrang Azhdari (bas) in Alen Šmid (bobni).


Zasedba Carina prihaja iz Ljubljane, že leta 2005 je izdala svoj album prvenec Od Lublance do Save, leta 2019 pa svojo drugo ploščo Nš člouk. V skupini je nekoč deloval tudi znani pesnik, pisatelj in novinar Esad Babačić, zdaj pa sta najbolj prepoznavna obraza basist Primož Petkovšek - Petko, sicer filmski in televizijski igralec (Porno film, Rezervni deli, Pod njenim oknom, Predmestje), in kitarist Borut Mehle - Meho, drugače novinar, kolumnist in kronist. 

mladinski-center-gornja-radgona, punk, core, show
Arhiv zasedbe
Trojica iz Carine: Borut Mehle, Marko Valant in Primož Petkovšek.


Panicka pa je punk rock skupina iz Lendave, ki deluje že od 11. novembra 1999. Nastopala je po Sloveniji, Avstriji, Madžarski in Hrvaški. Med letoma 2018 in 2020 si je vzela malce premora, nato pa se je vrnila na koncertna prizorišča. Sredi letošnjega oktobra je nastopila na prireditvi Zadnje dejanje poletja v lendavskem baru Drvarnica skupaj z bendoma Eyecontact in Dežurni krivci, minuli petek pa v Fox baru v Čakovcu skupaj z zasedbo Partleki. Skupino Panicka sestavljajo pisec besedil, aranžer, pevec in kitarist Ken, bobnar Švabič, basist Mišo in kitarist Sven.

mladinski-center-gornja-radgona, punk, core, show
Arhiv zasedbe
Tako je bila videti skupina Panicka leta 2013.


Vstopnina za Punk core show bo precej simbolična, znašala bo tri evre. 

mladinski-center-gornja-radgona punk-core-show 40-let-rocka