vestnik

V radgonskem Domu kulture še do konca avgusta na ogled dela mladih umetnikov

Maja Hajdinjak, 15. 8. 2023
Maja Hajdinjak
Na ogled so skicirke, slike, risbe in fotografije mladih umetnikov. Foto Maja Hajdinjak
Popularno

Rina Gomboc in Ella Litrop s svojimi deli naslavljata aktualne družbene teme, Leandra Kojca zanimajo liki iz igric.

V Domu kulture v Gornji Radgoni so v začetku meseca odprli razstavo z naslovom More than words, na kateri svoja dela prvič razstavlja mlada umetnica Rina Gomboc iz Radenec, poleg njenih pa so na ogled še dela njene prijateljice in sošolke Elle Litrop iz Renkovec in devetošolca Leandra Kojca s Ptuja. Mlade umetnike je na odprtju predstavila akademska slikarka Saša Bezjak, ki jo z Rino druži kompatibilnost v kreativnem smislu, prav zato jo je spodbudila, da svoja dela razstavi, proti koncu priprav na razstavo pa je padla ideja, da zraven povabita še omenjena umetnika.

razstava, rina-gomboc, ella-litrop, leander-kojc
Maja Hajdinjak
Leander Kojc, Ella Litrop, Rina Gomboc in akademska slikarka Saša Bezjak. Foto Maja Hajdinjak

Na razstavi si je mogoče ogledati Rinino skicirko, nekaj skic je tudi fotokopiranih in razstavljenih na stenah. Poleg tega so na ogled še platna in fotografije, na katerih nam razkriva svoj najbolj intimen kotiček, svojo sobo. Prav zaradi intimnosti so fotografije manjšega formata. »Rina Gomboc se v delo potopi s pripravo skic in urejanjem svojih misli. Na papirju naredi hitro skico, ki nato vpliva na nastanek končne slike. Skice so kot dnevnik in lahko stojijo tudi zase. Skicirka je njena redna spremljevalka. Zanimajo jo ljudje in njihove relacije, prav tako pa rada preučuje izraze ljudi,« je o mladi umetnici povedala Saša Bezjak in na razstavi izpostavila skupno delo Rine in Elle, sliko s tabletami. Ne gre za promocijo tablet, nasprotno, z delom umetnici opozarjata na to, da na zabavah ne želimo biti zdrogirani.

razstava, rina-gomboc, ella-litrop, leander-kojc
Maja Hajdinjak
Razstava More than words



»Umetnost me spremlja od nekdaj, bolj resno sem se z njo začela ukvarjati proti koncu osnovne šole. Morda je na moje zanimanje vplivala tudi epidemija, ker sem takrat imela veliko časa zase in za ta hobi,« pove Rina Gomboc, ki jo je sprva najbolj pritegnilo risanje, kasneje pa abstraktno slikanje in digitalno risanje. »Pri ustvarjanju izhajam iz sebe. V mojih delih je dosti psihologije, dosti je lastne perspektive na svet in na to, kako človek deluje in kako se jaz počutim v tistem trenutku, ko delo ustvarjam. Mislim, da smo najstniki kar kritični do sveta okoli sebe, ker smo izpostavljeni medijem in vemo, kaj se dogaja okrog nas,« je še povedala mlada umetnica, ki se v likovnem ustvarjanju vidi tudi poklicno.

razstava, rina-gomboc, ella-litrop, leander-kojc
Maja Hajdinjak
Razstava More than words

Nekaj drugačnega

Ella Litrop se na razstavi predstavlja s tremi digitalnimi slikarskimi deli. Glavni medij njenega likovnega izražanja je namreč tablični računalnik. »Umetnost je bila zame vedno hobi. Vmes je moja umetniška žilica 'zamrla', ampak ko sva se spoprijateljili z Rino, ki je resnično umetniška duša, me je spet navdušila za umetnost. Začela sem z analogno fotografijo, potem pa sem prešla k slikanju in nato na digitalno slikanje, ker mi je to najlažje,« je povedala Litropova. Tematika njenih del je duševno zdravje. »Zdi se mi, da so stiske, ki jih doživljamo kot najstniki, pa tudi kasneje kot odrasli, zelo aktualne. V umetnosti sem našla sebe in način, kako si pomagam v takšnih trenutkih. Zdi se mi prav, da se o teh temah ozavešča, da povemo, ko potrebujemo pomoč, ker so to stvari, ki se dogajajo, so realne,« je zelo zrelo razmišljala Ella Litrop, ki se v prihodnosti vidi v psiholoških vodah.

razstava, rina-gomboc, ella-litrop, leander-kojc
Maja Hajdinjak
Razstava More than words

Leandra Kojca in Rino Gomboc povezuje odnos do skicirke, ta namreč venomer spremlja tudi njega. Najraje snuje figure, pošasti, ki nastopajo v računalniških igricah. Razstavlja skicirko, kopije iz skicirke in slike. Kot nam je povedal, ustvarja že od malega, poklicno pa se vidi v programerskih vodah.

Razstavo lahko opišemo z besedami mladostno igriva. Prinaša nekaj drugačnega od tega, kar smo vajeni izpod rok odraslih, pika na i pa so napisi na steni ob razstavljenih delih, ki dodajo kanček navihanosti in tudi resnice o družbi in svetu. Na ogled bo še do konca avgusta.

razstava ella-litrop rina-gomboc leander-kojc