vestnik

V mesto se vrača festival sodobnega plesa Front@: Rdeča nit tokrat dvojina

M. S., 30. 8. 2023
박수열
Zloraba na zmenku razkriva fragment vzhodnoazijskega sodobnega plesa.
Popularno

V ospredju so teme, ki se dotikajo predvsem intime.

V Murski Soboti se danes pričenja 18. mednarodni festival sodobnega plesa Front@, ki bo trajal vse do sobote. Kot je na tiskovni konferenci izpostavil Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, je letošnji program sestavljen malo drugače od prejšnjih let, saj se bo pričel s plesnim duetom. V letošnjem letu tako prevladujejo dueti, v ospredju pa so teme, ki se dotikajo predvsem intime.

fronta
Melani Svetec
Letošnji program so predstavili Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, Brigita Perhavec, direktorica ZKTŠ, Robert Titan Felix, v.d. direktorja MIKK, Mojca Jug iz zavoda Bunker in prostovoljka Staša Prah.

Prvi festivalski dan bo ponudil tri predstave, prva, "somethingtouching" se odziva na posledice pomanjkanja bližine, v drugi predstavi Objemi enako temo umešča v kontekst pretresljive osebne izkušnje avtorice ob smrti ljubljene osebe, tretja z naslovom Tvegano razmerje pa se skozi zlorabo partnerskega odnosa dotika problemov spolnosti in spolne identitete. 

Drugi festivalski dan se bo začel s predstavitvijo plesnih miniatur, zbranih na mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev OPUS1. Kljub temu, da gre praviloma za solistična dela in posebnost v programu festivala, ki je del večletnega sodelovanja z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, bomo v eni miniaturi tudi tu deležni dvojine. Sledila bo predstava Izbrana prepoved, ki bo osvetlila problem istospolne usmerjenosti muslimana v urbanem okolju. 

thumbnail_OPUS1 Foto Jure Kravanja
Jure Kravanja
Drugi festivalski dan se bo pričel s predstavitvijo plesnih miniatur, izbranih na mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev OPUS1.

Tretji festivalski dan se bo začel s predstavitvijo dveh miniatur za dva plesalca, izbranih med devetinpetdesetimi predlogi iz več držav, ki so prispeli na poziv za del programa z naslovom Odprto mesto. Nato bo v Gledališču Park predstava Ogledalo, ki z večjim formatom odstopa od rdeče niti letošnjega programa, saj je zasnovana za osem plesalcev. V nadaljevanju večera sledijo spet dela, zasnovana za dva plesalca, in sicer trije dueti, dva iz Južne Koreje in eden iz Tajvana.

Zadnji, četrti festivalski dan, ko bodo proslavili tudi polnoletnost festivala Fronta, bo namenjen programskim posebnostim. Začel se bo s programsko stalnico, predstavitvijo plesnih šol iz Hrvaške in Slovenije. Sledil bo dogodek, ki se ga Farič še posebej veseli in ga organizirajo skupaj z zavodom Bunker. Ta je namreč partner evropske mreže plesnih organizacij, ki je nastala v Murski Soboti in se imenuje BeyondFronta. Dance Communication Lab ali po domače plesni laboratorij komunikacije je nastal z namenom, da lahko plesalci v mednarodnih mrežnih projektih spoznajo drug drugega s pomočjo plesne improvizacije, ki je osnovni princip ustvarjanja v sodobnem plesu in oblika sodelovanja, ki je lahko tudi neuspešna. Plesalci, ki kasneje sodelujejo v veliko bolj formalnih projektih in predstavah, na ta način preizkusijo kompatibilnost in presodijo, ali jih zanima sodelovanje. Plesalci iz šestih evropskih držav tako že od včeraj preizkušajo svojo kompatibilnost, v soboto pa bodo na kratko predstavili svoje sodelovanje.

GRACES Fabio Sau
Fabio Sau
Zadnja letošnja predstava Gracije presega stereotipne predstave o odrskem plesu, spolnih vlogah in prevprašuje pogled na telo in odrski perfekcionizem. FOTO Fabio Sau

Zadnja predstava letošnjega festivala bo Gracije, inteligentno zasnovana humorna mojstrovina, ki za celotnim festivalskim programom postavi pravo ločilo in s tem doživetje podaljša v razmislek.

Celoten program lahko najdete tu

Manjkal ne bo niti glasbeni del programa, in sicer bo drugi in tretji dan festivala za glasbo skrbel lokalni didžej Kleemar, festival pa se bozaključil s koncertom soul/RnB dua Freekind, s katerim se tudi v glasbenem delu pojavi dvojina. Farič je poudaril še, da bodo tudi letos potekali pogovori z gostujočimi umetniki, kjer bodo obiskovalci dogodkov lahko spraševali stvari, ki jih zanimajo. Kot pravi, pogovori lahko dobro osvetlijo način delovanja in razjasnijo marsikatero dilemo, povezano s sodobnim plesom.

FREEKIND
Arhiv organizatorja
Festival se bo zaključil s koncertom dua Freekind.

V primeru dežja bodo zunanje prireditve v Mikku, izjemi sta predstavitev plesnih šol in Dance Communication Lab, ki bosta v primeru padavin v stari telovadnici Osnovne šole I. 

Festival nastaja v produkciji zavoda Flota, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom/MIKK iz Murske Sobote, partnerji Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in zavodom Bunker, Ljubljana, ob podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Murska Sobota ter številnih sponzorjev in donatorjev.

fronta festival-fronta-sodobnega-plesa murska-sobota sodoben-ples program