vestnik

V PiŠK na ogled morje in konji Živka Brkića - Žige

Maja Hajdinjak, 18. 1. 2024
Maja Hajdinjak
Živko Brkić in Ivan Kos
Popularno

Ogled razstave možen še do konca meseca.

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so minuli petek odprli razstavo slik Živka Brkića - Žige, člana murskosoboškega likovnega društva Likos. Brkić je bil rojen leta 1953 v Zadru. Osnovno šolo je obiskoval v rojstni Škabrnji, končal je srednjo pomorsko šolo v Zadru in diplomiral na višji letalski šoli v Zagrebu. Slikati je začel že kot otrok, zanimale so ga različne teme in motivi. Risal in slikal je z različnimi razpoložljivimi sredstvi, sprva z barvicami in svinčnikom ter vodenimi barvami, nato z ogljem, voščenimi barvami, markerji in kemičnim svinčnikom. Oljne barve je odkril v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja. Član Likosa je postal v 90. letih, od takrat pa je že večkrat razstavljal v Zagrebu ter sodeloval pri skupinskih razstavah ter humanitarnih akcijah Likosa.

morje-in-konji, razstava, likos, živko-brkić
Maja Hajdinjak
Razstava slik Živka Brkića.

Po upokojitvi se ukvarja predvsem z oljnimi barvami, njegovi glavni motivi so konji in morje. Konji so metafora in alegorija za ljudi, saj imajo človeška čustva in osebnosti, morje pa je slikarjeva večna obsesija, saj ga vedno znova fascinirajo sončni zahodi in odsevi svetlobe na vodi. Svoje motive upodablja z izjemnim občutkom za detajle, s prefinjenim nanosom barv pa dosega mojstrske efekte svetlobnih refleksov. V Brkićevem opusu je večno prisotna tudi igra med moškim in ženskim elementom, erotika moško-ženskega patosa.

morje-in-konji, razstava, likos, živko-brkić
Maja Hajdinjak
Živko Brkić

»Moji konji so svobodni, nihče jih ne jaha, niso podkovani. Veselijo se, pojejo, so žalostni, strah jih je, doživljajo vse tisto, kar doživljajo ljudje. Nisem angažiran slikar, temveč slikam lepoto. Moje slike nastajajo mesec ali več, tudi pol leta, saj se vsaki posvetim. Pomembni so mi detajli in tisti, ki dobi mojo sliko, dobi velik del mene,« je povedal umetnik. Med razstavljenimi deli gledalčevo pozornost posebej pritegne slika večje dimenzije, ki upodablja kopico konj ob morju. Kot je povedal Brkić, je ta slika metafora oziroma alegorija na vojno, ki je doletela njegovo vas. Škabrnjo so 18. novembra 1995 napadli četniki in pobili 85 ljudi, prebivalci pa so pred vojsko bežali proti Zadru, proti morju.

morje-in-konji, razstava, likos, živko-brkić
Maja Hajdinjak
Betka Lebar in Slavica Lopert

Odprtje razstave je popestril pevski nastop Betke Lebar, ki se ji je pri eni od pesmi pridružila Brkićeva žena Slavica Lopert, ta pa je prebrala tudi dve pesmi iz svoje pesniške zbirke. Za presenečenje je poskrbel Brkićev dolgoletni prijatelj iz študentskih časov Ivan Kos, ki je zanj recitiral eno od svojih pesmi ter mu poklonil svečo svetega Nikole iz Zadra. Razstava bo na ogled še do konca meseca.
živko-brkić likos razstava PIŠK morje-in-konji