vestnik

(VIDEO) Lipovske vezilje deseto obletnico zaznamovale z virtualno razstavo

Vestnik, 27. 3. 2021
KUD Lipovci
Članice sekcije vezilje pri KUD Lipovci.
Popularno

Vezilje ohranjajo tradicijo in skrbijo, da jo bodo poznale tudi prihodnje generacije.

Zadnja leta je bil vaški dom Lipovci v soboto pred cvetno nedeljo prizorišče razstave ročnih del, ki so jih ustvarile članice sekcije vezilje pri Kulturnoumetniškem društvu (KUD). Prav letos bi bila to jubilejna razstava, saj praznujejo deset let delovanja. Ker razmere ne dopuščajo druženj, so se v KUD Lipovci odločili, da pripravijo virtualno razstavo in z njo dopolnijo kulturni utrip v vasi in tudi širše. "Vezilje nam bogatijo čas pred največjim krščanskim praznikom, veliko nočjo. Pri svojem delu imajo veliko moralno in tehnično podporo svojih domačih," pravi predsednica KUD Lipovci Cvetka Rengeo. 

kud-lipovci, vezilje, razstava
KUD Lipovci
Razstava ročnih del.

V sekciji deluje 13 članic - Cvetka Jakob, Marija Jeneš, Marija Lebar, Marija Sreš, Marija Maučec, Marija Kavaš, Bernarda Žižek, Tatjana Olga Forjan, Majda Smodiš, Anica Šarkanj, Silva Žalig, Katarina Tkalec in Marija Stanko, ki je tudi njihova vodja. 

kud-lipovci, vezilje, razstava
KUD Lipovci
Razstava ročnih del.

Članice so se v minulih letih tedensko srečevale, družile in skupaj ustvarjale. V zadnjem obdobju so ročna dela izdelovale na svojih domovih, vzorce in druge materiale pa so si izmenjevale kar preko poštnih nabiralnikov. Veselja do ročnih del jim ni zmanjkalo, zato so vesele, da je razstava na ogled tudi letos, pa čeprav le v virtualni obliki. 

kud-lipovci, vezilje, razstava
KUD Lipovci
Razstava ročnih del.

Cvetka Rengeo je še dodala, da je bila vsaka razstava do zdaj nekaj posebnega in tudi letošnja je. "Kdor si bo vzel čas za ogled, verjamem, da bo obogaten z lepoto in umetnostjo," poudari in doda, da vezilje z motivi na izdelkih na eni strani obujajo preteklost, na drugi pa jim dodajajo pridih sodobnosti. 

kud-lipovci, vezilje, razstava
KUD Lipovci
Razstava ročnih del.
Virtualno razstavo si lahko ogledate na tej povezavi

razstava ročna-dela vezilje kud-lipovci