vestnik

(VIDEO) Macho in Mejke: "Oder je najina ljubezen"

Maja Hajdinjak, 20. 3. 2019
Osebni Arhiv
Macho in Mejke.
Popularno

Le malokdo ne pozna Macha in Mejkeja, lika, v katerih nastopata Matej Mertük in Boštjan Sinic in s katerima že vrsto leto zabavata občinstvo po Pomurju.

Njuna zgodba pa se je začela bolj kot ne naključno. Spoznala sta se leta 2005, kjer sta skupaj nastopila v komediji Chick Taun: Dödoli Western režiserja Branka Pintariča. Po številnih ponovitvah omenjene komedije sta sodelovanje s Pintaričem nadaljevala pri naslednjih projektih. Začela sta nastopati tudi v KUD Štefana Kovača Murska Sobota, sodelovala sta z Vesejlimi pajdaši iz Števanovec ter nato še s Kulturnim društvom Močnikovi iz Rogašovec. Ravno pri slednjih se je rodil lik srbske policajke Jovanke, ki jo je zaigral Sinic. Lik Jovanke je izstopal, sploh ker jo je igral moški. »In nekega dne je prišlo povabilo, če bi lahko lik Jovanke prišel pozdravit abrahamovca na njegovo zabavo. In sem šel,« pove Sinic. Nato so začela prihajati vabila na druge rojstnodnevne zabave. »In tako so se samostojni nastopi vrstili, dokler me nekega dne ne obišče Matej ter vpraša: 'Pa ka se to tij včijš?' Mu razložim ter ga povabim poleg. Tako sva začela nastopati po zabavah skupaj.« Nastopi so se vrstili in čez čas se je nabralo kar nekaj skečev. Takrat se je rodila ideja, da bi iz vseh skečev naredila celovečerno prireditev. En kolaž skečev, plesa in petja. In tako je leta 2011 nastal prvi MACHO IN MEJKE (MIM) SHOW.

Vsak skeč nosi sporočilo

Ideje za predstave črpata iz vsakdanjega življenja. »V MIM SHOW-ih ne obravnavava kakšnih težkih tematik, publiki izlijeva srce in dušo na odru, ta se na najinih predstavah od srca nasmeji in se vesela odpravi domov. Sicer vsak skeč nosi neko sporočilo, ki pa si ga gledalec mora sam poiskati, če se le malo poglobi in ne vidi na odru le dva tipa, ki se delata nora,« povesta. Za skeče izbirata take teme, da se lahko v njih najde zelo široka publika in pazita, da pri tem ne užalita enega ali drugega. Priznavata, da sicer pogosto hodita po tanki liniji, a pazita, da ne prestopita meje dobrega okusa. V vsakem MIM SHOW-u je drugačna rdeča nit in vsaka predstava je sestavljena iz različnih skečev.



»Seveda nama tudi zmanjka idej. Potem pač ne ustvarjava nič, dokler eden od naju ne dobi 'nore' ideje in potem sva že kmalu skupaj v kaki gostilni ob listu papirja in s kemičnim v roki. Ker sva oba kar precej zaposlena, je res težko ustvarjati in biti kreativen ter smešen kar naprej. Zato sva lahko res srečna, da lahko v času najinega ustvarjalnega mrka sodelujeva v drugih predstavah in s priznanimi režiserji ter tekstopisci.« Tako sta sodelovala z Mikijem Rošem, Gorazdom Žilavcem, Lukom Martinom Škofom ter Dunjo Zupanec. Z režiserko in scenaristko Dunjo Zupanec ter igralko Danico Kardoš so nazadnje uprizorili komedijo Ženitni oglas, s katero so imeli zelo lep uspeh in kar nekaj ponovitev. »Najina želja je, da ustvarjava skeče (MIM SHOW) še dolga leta, da pa poleg tega delava tudi zrelejše predstave, kot je bila recimo črna komedija Pogreb režiserja Mikija Roša.« Povesta, da se najraje pošalita kar iz sebe, iz svojih hib. »In mislim, da to publika tudi čuti, da res nikomur nočeva škodovati, ampak jih le nasmejati.«

Najlepša nagrada je pozitiven odziv občinstva

Aktualna predstava, MIM SHOW vol. 5, je od letošnjega februarja doživela že šest ponovitev, jutri, 21. marca, bosta Macho in Mejke nastopila v Murski Soboti, zadnja predstava pa bo odigrana 29. marca v Puconcih. »Kot že rečeno, tudi MACHO IN MEJKE SHOW vol. 5 je sestavljen iz različnih skečev. V tokratnem zaigrava v treh skečih in uprizoriva vsak po štiri različne like. Med skeči se nama na odru pridruži še Melita Maček, med menjavo scen ter kostumov pa za povezovalni del poskrbi Iva Gomboc. Pri tokratnem MIM SHOW-u sodelujeva še s Plesno šolo Urška, pevko Betko Lebar ter senzualno plesalko Katjo Lebar. Seveda poleg nastopajočih za nama stoji še en kup prijateljev, ki nama pomagajo pri izvedbi šova. Tako nas pri MIM SHOW-ih včasih sodeluje tudi po 20 ljudi.« Po predstavi v Puconcih se odpravljata na krajši gledališki oddih. Kakšni pa so odzivi občinstva? »Ti, ki prihajajo na najine predstave, so večinoma res pozitivni in večinoma se vračajo. Že kmalu po premieri oziroma ponovitvi naju sprašujejo, kdaj bo spet kaj novega, nama sežejo v roko, čestitajo, in to je najlepša nagrada, ki jo igralec lahko dobi. So pa seveda tudi taki zagrenjeni, ki radi samo kritizirajo, doma izza ekrana, sami pa naredijo za dobrobit ljudi manj kot nič. Za take sva pač bedniva bebca brez smisla za humor, ampak kot pravijo, vsak kmetič ima svoje veselje. Pa naj ga imajo tudi tisti, ki pljuvajo po naju.«



MIM SHOW po navadi nastaja kakih pet mesecev. Vaje potekajo vsaj enkrat tedensko v začetku, potem večkrat na teden. »Čisto na koncu, pred nastopom, pa se po navadi meniva, da je brezveze, da sploh hodiva domov spat.« Ko sta začela s svojimi skeči nastopati pred širšo publiko, se pred premiero nikomur nista pokazala, predstavila. Vadila, pilila, spreminjala sta scenarije, dokler se res nista dobro počutila na odru v določeni vlogi. »Sedaj pa, po toliko letih nastopanja, ko se zavedava, da moraš publiki ponuditi vsakič nekaj boljšega od prejšnjega, čutiva tudi pritisk, zato se najprej pokaževa pred domačimi in prijatelji, da ocenijo, in potem po posvetu delava naprej.« O domači publiki menita, da je najboljša. »Pa predvsem iskrena. To pomeni, da najina publika sedaj že ve, da pride po dozo smeha in se bo iz dvorane odpravila lahkotno in veselo. Midva se vsakič karseda potrudiva in ponovni obiski večine je mislim da dokaz, da delava dobro. Če bi publika ne cenila najinega truda, bi jih bilo vsakič manj v dvoranah, pa temu ni tako.« Z MIM SHOW-i nastopata samo v Pomurju, zaradi narečja. Z drugimi predstavami pa sta gostovala že marsikje po Sloveniji, na Madžarskem in v Nemčiji, kamor z ekipo odhajata tudi letos 10. maja, kjer bodo razveseljevali Slovence, ki tam živijo in delajo.

be524f9fa8efb96f830dec76d2cc6e8a
Osebni Arhiv
Macho in Mejke.

»Vsak človek mora poleg službe enostavno imeti nekaj, da ubeži in se sprosti. In tako imava midva oder. To je najina ljubezen, in če nekaj v življenju ljubiš, boš vedno našel čas za to. Je pa dejstvo, da brez podpore najinih partnerk in družine to ne bi več funkcioniralo. V začetku, ko sva bila še zelo mlada in prosta kot ptička na veji, je bilo zelo enostavno ustvarjati. Sedaj, ob zahtevnejših službah in lastnih družinah, je potrebnega ogromno prilagajanja in potrpljenja.«
Velikih načrtov za naprej si ne zadajata, ker vseeno to delata ljubiteljsko. »Ko se odpraviva na turneje s predstavami, sva že na polovici po navadi zelo utrujena. Očitno se starava. Potem, ko se turneja zaključi, mine teden ali dva, pa se že kličeva in urejava naslednji nastop.« Bo pa sedaj spet na vrsti samostojna predstava (samo onadva na odru). »Potrebno je najti dober tekst in režiserja, ki naju bo izpilil. Že dlje časa razmišljava tudi o otroški predstavi. Sam želim spraviti na oder svojo zgodbo z naslovom Mlin, ki je bila izdana v založbi MIŠ že leta 2011. Približuje se spet festival skečev. Tudi za konec leta imava že začrtan nek projekt, o katerem žal še ne smeva govoriti. Torej, pred nama je še pestro in ustvarjalno leto,« zaključi Boštjan Sinic.

macho in mejke mim show matej mertük boštjan sinic