vestnik

(VIDEO) Najbolj priljubljen slovenski film ta hip so snemali tudi v Pomurju. Režiser o regiji in tukajšnjih ljudeh z izbranimi besedami

I. B., 14. 2. 2024
Arhiv
Del filma Gepack so posneli tudi v naši regiji.
Popularno

Produkcija se je začela v Odrancih.

V slovenskih kinematografih si od 25. januarja lahko ogledate nov slovenski film z naslovom Gepack. Režiral ga je Žiga Kukovič, za katerega je to prvi celovečerec. Zgodba govori o tem, da se je druščina prijateljev poleti odpravila na festival na Hrvaško. Zafrkantsko vzdušje pa hitro prekine razkritje, ki povsem normalno dogodivščino obrne na glavo. "Cesta, očetov avto, štirje prijatelji in slepi potnik so elementi, ki jih v svojem celovečernem prvencu prepleta Žiga Kukovič, ob tem pa spretno krmari med zabavnimi in napetimi prizori," se glasi opis. 

Režiser je na svojem tik tok profilu nedavno objavil posnetek, v katerem je razkril, da je med vožnjo na snemanje naletel na polno nebo toplozračnih balonov. Iz posnetka je razvidno, da je bilo to v Pomurju v času svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni. Preverili smo, če je bil del filma res posnet v naši regiji. Režiser je na naše poizvedovanje dejal, da se je produkcija filma začela pravzaprav v Odrancih. "Tam smo bili dva snemalna dneva in če ste si že ogledali film, ste lahko prepoznali prvi dve sceni. Torej ko Mercedes pelje fante proti morju, poleg seveda najbolj nepozabnega posnetka z dronom v tako imenovani uvodni špici, ki je za marsikoga eden ljubših delov filma." 

Kukovič je opisal, da ko so zadnji snemalni dan snemali pokrivce iz avta, so opazili balone, ki so bili vidni iz skoraj vsakega konca kraja. "Ker je bila ekipa s profesionalnimi kamerami ravno v drugem avtu, sem iz žepa povlekel telefon in ga usmeril proti soncu, takrat pa je kup balonov čudovito okrasilo nebo. Ker je bil to posnetek, ki je balonom prišel najbližje, je na koncu pristal v filmu," tako mladi režiser. 



Film je bil sicer sneman na različnih koncih Slovenije. Začeli so v pomurski regiji, v Murski Soboti, nato pa nadaljevali še v Mariboru, Celju, Ljubljani, na Črnem Kalu, v Kopru, na državni meji na Dragonji in na delu hrvaške obale. V posameznem kraju so snemali na več različnih lokacijah in režiser pravi, da so si kljub temu, da so film snemali brez proračuna, zastavili visoke cilje. "Lahko bi simulirali državno mejo in jo posneli kje drugje, vendar smo želeli ustvariti film, ki je, kar se da prepričljiv za gledalca. Čeprav je bilo včasih zelo težko, nismo nikoli obupali, zato je rezultat toliko slajši," je dodal. 

Film je že prejel prvo zlato rolo, kar pomeni, da si ga je ogledala več kot 25 tisoč gledalcev. Kukovič je po prejetju izpostavil, da so bolj kot ponosni trenutno vsi osupli in se niti še ne zavedajo, kaj jim je pravzaprav uspelo. "Bolj kot število gledalcev se nas dotaknejo izjemno pozitivni komentarji in mnenja, ki so nekaj, kar si še v sanjah ne bi mislil. Ko delaš film brez proračuna, si lahko vesel že, če ga uspeš samo dokončati. To, da se (po besedah gledalcev, tako laikov kot profesionalcev v filmskem svetu) film lahko primerja s slovenskimi filmi, ki so imeli neprimerno višje proračune, pa so za nas velike pohvale, ki nam vlijejo ogromno goriva za naprej, saj si brez dvoma želimo še kaj ustvariti." je povedal. 

Gepack je domači \'road movie\', ki ga poganja ljubezen do filma
GEPACK
Gepack je domači 'road movie', ki ga poganja ljubezen do filma.

Žiga Kukovič se je še spomnil obdobja, ki so ga med ustvarjanjem preživeli v Pomurju. Za naš medij je dejal, da so tu preživeli kar nekaj časa že mesece pred produkcijo, da bi našli ustrezne snemalne lokacije. "Vedno smo se počutili zelo dobrodošlo, sploh zaradi ljudi, ki smo jih srečali na poti. Pomurje je brez dvoma velika lepota Slovenije, v katero se rad vračam in vesel sem bil, da smo z ekipo pred kratkim obiskali predvajanje filma v Murski Soboti, kjer smo se prav tako počutili čudovito zaradi izjemnega gostoljubja, ki smo ga bili deležni. Moje spoštovanje vsem ljudem iz tega čudovitega konca Slovenije, tam se vedno počutim fantastično in odprtost ter srčnost ljudi iz tega konca bi lahko bila zgled za marsikoga," je sklenil. 

Gepack bo ob tem, da je še na ogled v kinematografih, v prihodnjih tednih možno videti še v nekaterih dvoranah po Pomurju. Med drugim si ga bo moč v Gledališču Park v Murski Soboti ogledati 24. in 25. februarja, v kulturnem domu Beltinci pa ga bodo predvajali 7. marca. 

film gepack snemanje pomurje odranci žiga-kukovič režiser