vestnik

(VIDEO) Prekmurska vzgojiteljica daje ideje, kako z otroki igrivo preživeti čas

Ines Baler, 20. 3. 2020
Osebni arhiv
Urška z drugimi starši deli ideje, kaj početi z otroci.
Popularno

Vzgojiteljica in socialna delavka Urška Kozar iz Rakičana je pred dnevi na družbenem omrežju Facebook ustvarila skupino, v kateri predstavlja aktivnosti, ki jih doma počne s svojima otrokoma. "Ustvarjanje, raziskovanje, učenje skozi igro, eksperimentiranje in igranje," to so dejavnosti, ki jih bo tudi v prihodnje prikazovala.

"Včasih sem na osebnem profilu objavila kakšno fotografijo o tem, kaj počnem z otroci in odziv je bil zmeraj velik in pozitiven. Sama v tem nisem videla nič posebnega, se pač ukvarjam z otrokoma kot vsaka mama. Nato pa me je nekaj prijateljev res pripeljalo do te točke, da sem začela razmišljati, da bi domislice delila v posebni skupini," pripoveduje Kozarjeva, ki je nad odzivom, ki jih je v nekaj dneh dobila, pozitivno presenečena. 

Z objavami želi drugim staršem dati več idej o tem, kaj lahko z najmlajšimi počnejo, sploh sedaj, ko več časa preživijo doma. Pravi, da bo v Igrivem svetu mame Urške vseskozi igrivo: "Našli boste ideje za izdelovanje, aktivnosti, predstavitev pravljic in izvedbo teh, dotikala se bom tudi socialnih tem (na primer, kako otrokom približati drugačnost, revščino...), morda pa tudi raziskovanje primernih krajev za otroke."

igrivi svet mame Urške
Osebni arhiv
Prekmurka v skupini na Facebooku prikazuje, kaj vse počne z otrokoma.

Svoje objave, ki jih najdete tudi na Instagramu, prilagaja tudi trenutnim situacijam, pri čemer je njeno prvo pravilo in hkrati največji izziv to, da stanje otrokom predstavi na njim razumljiv način. V preteklih dneh je tako pripravila igrano zgodbo o koronavirusu, ki je primerna za predšolske otroke, s sinom sta tudi prikazala pravilno umivanje rok, ki ga je Urška popestrila s krajšo zgodbo. 

Kozarjeva pravi, da je njen glavni sodnik po katerem ocenjuje, ali so določene vsebine razumljive in zanimive, njen triletni sin, saj je mlajši še nekoliko premajhen. 

"Imam res veliko srečo, da sem neprestano v stiku z otroki. Še preden sem imela svoje, sem delala v igralnici, v vrtcu, na taborih in tako ob druženju z njimi enostavno dobiš ideje," razloži, ob tem pa še pove, da sta največja inspiracija njena otroka. "Vidiš, kaj jih zanima in potem tuhtaš, kako bi to podkrepil." Sicer občasno kakšno idejo najde tudi v aplikaciji Pinterest, ampak trudi se, da aktivira svoje možgane in najde lastne ideje. 

Izpostavlja, da so otroci kot gobe, ki vse posrkajo vase in neprestano opazujejo. "Kot pravi Abraham Lincoln, obstaja samo en način, kako vzgojiti otroka tako, da bo krenil po pravi poti. In sicer tako, da tudi sami hodimo po tej poti," odgovori na vprašanje po tem, kako vzgaja otroke. Pojasni še, da moramo najprej vzgajati  sebe, ker so otroci ogledalo staršev, pomembna pa so dejanja in ne besede. 

Večina staršev bo v teh dneh z otroci preživela bistveno več časa, sogovornica pa pravi, da je to odlična priložnost, da se med seboj zbližajo: "Največ, kar lahko ponudite otroku, je vaš čas, zato si ga le vzemite." Sama s svojima otroka veliko časa preživi tudi v naravi, skupaj ustvarjajo, kuhajo. 

90088243_10222499294211780_2709994677238497280_n
Osebni arhiv

Pri objavah na družbenih omrežjih sogovornica skrbi, da otroških obrazov ne razkriva, saj se je odločila, da bo poudarek na dejavnostih in ne na otrocih. Spremlja pa tudi druge uporabnike na družbenih omrežjih, ki delijo izseke iz lastnih življenj in govorijo o vzgoji otrok. "Zanimajo me njihovi pogledi, vendar vsak piše svojo zgodbo sam," še pojasni in doda, da rada spremlja objave uporabnic Oopsi ali Z ljubeznijo mama. 

urška-kozar igrivi-svet-mame-urške facebook koronavirus