vestnik

(VIDEO) "Iskrice smo zaradi iskrivih odnosov"

Ines Baler, 20. 12. 2018
Nataša Juhnov
Iskrice so nastopile na podelitvi priznanja za Zlato ponev.
Popularno

Vokalna skupina Iskrice, ki deluje od leta 2004, se od drugih zborov loči po bogati odrski predstavitvi z glasbeno spremljavo, sproščeni interpretaciji ter fleksibilnosti, pravijo članice. V nedeljo bodo na Tišini pripravile 9. božično-novoletni koncert. 

"Potrudimo se za vsakogar, za katerega nastopamo. Druži nas predvsem ljubezen do glasbe, volja do nastopanja, sproščenost ter iskrivi odnosi, zaradi česar tudi ohranjamo ime Iskrice," pripoveduje vodja skupine Doroteja Horvat Omar.
Vokalno skupino sestavljajo:
Sandra Gomboc, Timoteja Omar, Martina Žemljič, Katarina Kerec, Špela Ozmec, Eva Zorjan, Tina Kolmanič, Pia Kuhar Tadeja Husar in Doroteja Horvat Omar.


Trenutno skupino sestavlja deset vokalistk, se pa zasedba vseskozi spreminja, saj so članice odvisne od različnih dejavnikov, kot sta služba in družina. Zadnje leto pevke spremljata Ekaterina Lepoša na violini in Matjaž Kranjec na kitari, pogosto pa se jim pridruži še Anja Kučan na klaviaturah. "Ne moremo si več predstavljati, da bi samo pele, kajti inštrumentalna glasba je naše nastope zelo obogatila," tako Horvat Omarjeva. Repertoar in velikost zasedbe prilagajajo prireditvi, na kateri nastopajo. Najraje pa izvajajo slovensko ter tujo popularno glasbo. "Večkrat naredimo tudi priredbe prekmurskih pesmi, sicer pa rade interpretiramo Ditko, Kvatropirce, Čuke, Modrijane in druge poslušljive slovenske izvajalce," dodajajo iskrice.
Tako so zapele na podelitvi priznanja Zlata ponev v Bakovcih.


Skupina nastopa tudi zunaj Pomurja, veliko so na porokah, v nedeljo pa bodo v domači Tišini pripravile 9. božično-novoletni koncert.


"Vse lepo vabimo v Cerkev Marijinega rojstva na Tišino, kjer bomo ob 17. uri pele na koncertu, ki je tokrat deveti po vrsti. Gostile bomo moško vokalno skupino Belmura, spremljali nas pa bodo tudi inštrumentalisti," Iskrice vabijo vse ljubitelje petja.



Vsaki skladbi, ki jo izvajajo, se trudijo dodati lasten pečat: "Ugotovile pa smo, da na koncu vedno naredimo balado. Tudi iz kakšne hitre pesmi. To je neka naša posebnost. Naše pesmi so pač bolj pocukrane, ampak to smo pač Iskrice." Članice so različnih starosti, od 15- do 30-letnic. Vesele so, da se jim mlade pevke vedno znova želijo pridružiti, trenutno pa iščejo kakšno sopranistko, ki bi v skupino prinesla nekaj svežine. Je pa skupina nastala, ko so se najboljše prijateljice lodločile in ustanovile skupino. Od leta 2004 naprej imajo za sabo že precej kilometrine na odrih, v bodoče pa bodo morda naredile tudi kaj avtorskega. "Nas pa vedno znova presenetijo drugi izvajalci, ki ponudijo takšne oprijemljive skladbe, ki jih me priredimo po svoje. Je pa zato naša izvedba zelo avtorska," zaključujejo vokalistke.

Nataša Juhnov
Zasedbo in repertoar vseskozi prilagajajo naravi dogodka. 
vokalna skupina Iskrice