vestnik

Vita Šiftar najprej meri na osebni rekord, nato na državno prvenstvo

Maja Hajdinjak, 21. 9. 2023
Osebni arhiv
Za pripravo na takšno tekmovanje je potreben trening pet- do šestkrat na teden po dve uri.
Popularno

Nekdanja nogometašinja si je po koncu nogometne kariere zaželela novih izzivov

Vita Šiftar iz Murske Sobote bo prva Pomurka, ki bo nastopila na tekmovanju v t. i. powerliftingu oziroma troboju moči. Kot pove osebna trenerka in nekdanja nogometašinja, se je z vadbo za moč začela ukvarjati v procesu rehabilitacije po poškodbi in uteži so ji bile čedalje bolj všeč. »V nekem trenutku sem si želela več, pogrešala sem tekme in v tem tekmovanju sem videla priložnost, pri čemer me je spodbujal tudi moj trener Blaž Brenčič,« pove Šiftarjeva, ki doda, da sta se z Brenčičem sprva zgolj šalila o udeležbi na tekmovanju, potem pa je stvar postala zelo resna.



1. oktobra v Italijo 

Powerlifting je tekmovanje (v Sloveniji jih organizira Powerlifting zveza Slovenije – zveza troboja moči) v maksimalni moči pri treh osnovnih vajah z utežmi: v počepu (squat), potisku s prsi (bench press) in mrtvem dvigu (deadlift). Pri vsaki vaji ima posameznik na voljo tri dvige, zmaga tisti, ki ima v seštevku dvigov največjo vsoto. Če dvig ni uspešen, mora tekmovalec pri naslednjem dvigu še zmeraj ostati pri isti teži ali tudi večji, ne more pa iti na manjšo, tako da je zelo pomembna taktičnost. Tekmovalci so razporejeni po kategorijah glede na starost in telesno težo.



Prvo tekmovanje za Vito Šiftar bo 1. oktobra v Trstu, gre za pokalno tekmovanje in osnovni cilj je, pove Brenčič, da si nabere izkušnje. »Ciljava pa tudi, da bi pri mrtvem dvigu dvignila 140 kilogramov, pri počepu od 100 do 105 kilogramov, nekaj omejitev zaradi dedne bolezni ima Vita le pri potisku s prsi, ampak tudi tukaj ciljava na 45 kilogramov, kar je za žensko že zelo dobro,« opiše Brenčič, ki se je v preteklosti tudi sam tekmovalno ukvarjal s tem športom, a je nato svojo pozornost usmeril drugam.

Za pripravo na takšno tekmovanje je potreben trening pet- do šestkrat na teden po dve uri, s tem namenom je Brenčič za Šiftarjevo pripravil načrt treningov. Enkrat je v ospredju treninga počep, spet drugič mrtvi dvig, pa potem potisk, spet tretjič vse troje. Včasih je več poudarka na moči, torej več kilogramov in manj ponovitev, drugič obratno. Na vsake tri do štiri tedne sledi t. i. aktivni odmor, da se telo spočije. Takrat je poudarek na tehniki dviga in ne na teži.



»Pomembno je paziti tudi na kilograme, saj moraš dva tedna pred tekmovanjem sporočiti, v kateri kategoriji boš tekmoval. To mi je kar izziv, saj se doslej nisem nikoli s tem ukvarjala,« pove Vita Šiftar in doda, da čuti pred prvim tekmovanjem nekaj pritiska, saj si ne želi, da bi jo izdala trema. V tem športu je namreč zelo pomembna psiha, povsem drugače je dvigovati uteži v fitnesu kot pred nekaj sto ljudmi na tekmovanju. Poleg nabiranja izkušenj si želi na prvem tekmovanju doseči osebni rekord vsaj v eni ali dveh vajah.

vita-šiftar, powerlifting, dviganje-uteži
Osebni arhiv
Vita Šiftar je kot nekdanja nogometašinja pogrešala tekme in tekmovanje, zato je v dviganju uteži videla priložnost, da zopet začuti tekmovalnega duha. Foto osebni arhiv

Še vedno veliko predsodkov in mitov

Čeprav se s tem športom oziroma tekmovanji šele začenja dobro spogledovati, si želi že v naslednjem letu na državno prvenstvo in doseči normo za tekmovanja na evropski in svetovni ravni. In kakšna je konkurenca? »Pravzaprav poznam samo eno tekmovalko, ki je najboljša v državi, sicer pa bolj  gledam nase,« pravi Šiftarjeva, ki ima pri svojem novem športu močno podporo okolice. »Komur koli sem povedala, da se ukvarjam s tem, so sprva rekli, da je to nevarno in kako bom zmogla, saj sem majhna in suha.

Tudi domače je bilo na začetku strah, a sta starša kmalu ugotovila, da ni tako nevarno, kot je videti, in sta čisto 'not padla', z menoj bosta šla tudi na tekmovanje,« pripoveduje osebna trenerka, ki pa vseeno opaža še veliko predsodkov do tega športa. »Verjetno je to posledica premalo znanja, vsakemu se zdi, da je dvigovanje 100 kilogramov in več nezdravo za telo. Ampak saj nihče ne začne s toliko kilogrami, začneš z manj in počasi napreduješ,« pravi.

Pri nekaterih ženskah se še zmeraj pojavlja strah, da bodo zaradi vaj z utežmi videti kot moški, a skrb je odveč, saj ženske zaradi pomanjkanja določenega hormona zelo težko dobijo veliko mišične mase. Vita Šiftar zato upa, da bo s svojim zgledom pripomogla k razbijanju mitov in za ta šport navdušila še koga. V prihodnje želita z Blažem Brenčičem ustanoviti tekmovalno skupino, saj je s konkurenco ob sebi lažje trenirati, poleg tega dobiš občutek, kje si in kaj lahko še izboljšaš.

vita-šiftar powerlifting dvigovanje-uteži