vestnik

Vodič po pomurskih jezerih: Negovsko jezero

Marina Vrbnjak, 19. 4. 2019
Popularno

Negovsko jezero obstaja že štiristo let in je v resnici eden od nekoč številnih grajskih ribnikov. Jezero je bilo tudi del obrambnega sistema, saj je bližnji grad Negova varovalo pred vpadi Turkov.

V poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo zelo priljubljeno naravno kopališče. Domačini so uredili lesene bazene in ploščadi za sončenje ter skakalnice, imeli so tudi čolnarno, poleti je jezero ob koncu tedna privabilo do dva tisoč obiskovalcev. Pozneje je obisk zamrl, jezero, katerega globina je ob nasipu tudi pet metrov, pa tudi ni več primerno za kopanje, saj je zamuljeno. Zdaj je mikavno le še za ribiče in maloštevilne obiskovalce.Jezero, na katerem rasteta redki vodni orešek in pisani lokvanj, je od leta 1967 zaradi izjemne ekosistemske pestrosti s širšim območjem vključeno v krajinski park. Ta obsega 177 hektarjev.Pod jezom je veličasten Sitarjev mlin, ki je deloval do sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja, nad jezerom pa stoji hiša pokojnega Ivana Krambergerja – dobrotnika iz Negove.



V letih 2013 in 2014 je Občina Gornja Radgona skupaj s svojo razvojno agencijo Pora in mariborsko univerzo izvedla projekt Revitalizacija naravnega in turističnega bisera Ščavniške doline – Negovsko jezero. Mednarodni center za ekoremediacije je pod vodstvom strokovnjakinje Ane Vovk Korže in pod okriljem Filozofske fakultete Univerze v Mariboru izvedel več delavnic z namenom, da bi predvsem lokalno prebivalstvo spodbudili k zanimanju za njegovo prebuditev in oživitev. Izdali so e-katalog revitalizacijskih ukrepov, primernih za sonaravno obnovo Negovskega jezera, ter informativne zloženke.

Nataša Juhnov
vodič po pomurskih jezerih negovsko jezero