vestnik

Vrhunec Prleške kult-ure

Vestnik.si, 28. 5. 2021
Arhiv organizatorjev Prleške kult-ure
Glasbeni nastop Domna Gnezde, Periferije atomov.
Popularno

Približuje se vrhunec cikla kulturnih dogodkov, imenovanega Prleška kult-ura, v organizaciji Kulturno turističnega društva Festival Ljutomer.

Namen projekta je predstavitev umetnikov in kulturnikov iz Prlekije in bližnje okolice, različnih umetnostnih zvrsti, generacij in izkušenj. Sprva je bil projekt zamišljen v fizični izvedbi, a so epidemiološke razmere prekrižale ta načrt, zato so celotno zadevo preselili na splet. S tem so sicer izgubili možnost stika z živim občinstvom, a po drugi strani posneli in pridobili neprecenljiv dokument nekega časa in prerez kulturnega ustvarjanja Prlekije in bližnje okolice, ki bo ostal zabeležen v digitalni obliki za vedno.

prleška-kult-ura, domen, gnezda
Arhiv organizatorjev Prleške kult-ure
Literarni večer z Vladom Žabotom, Pogovor o družbi.

Projekt so pripravljali kar nekaj mesecev, vse skupaj je otežilo sestavljanje kvalitetne snemalne ekipe, iskanje primernih prostorov za izvajanje kulturnih dogodkov, prepoved zbiranja večjega števila ljudi, prepoved prehajanja občinskih in regijskih meja, okužbe in karantene članov ekipe ter izvajalcev, in še bi lahko naštevali. A so v zadnjih mesecih končno pripeljali projekt do svojega zaključka, ko so si dogodki in kreativne delavnice sledili (in sledijo) z rafalno hitrostjo.

prleška-kult-ura, domen, gnezda
Arhiv organizatorjev Prleške kult-ure
Glasbeni nastop Tadeja Vesenjaka, Sešn pod brajdami.

In sicer so predstavili likovnike, glasbenike, književnike in filmarje, ki so na tak ali drugačen način povezani s Prlekijo. Med njimi so se znašla nekatera še manj znana imena, kot so Judita Karba, Petja Kolenko in Bernard Rebernik, pa vse do nekaterih najbolj uveljavljenih domačih ustvarjalcev, kot so Ljutomerski oktet, Vlado Žabot, Domen Gnezda, Vasja Rovšnik in Davorin Bešvir. Zaključek projekta bo to nedeljo (30.05.), ko bodo objavili še zadnje kulturne dogodke, med katerimi bo izstopala (virtualna) razstava Zgodovine prleške glasbe, kjer bodo skozi fotografije ter kratke opise in prispevke predstavili pestro glasbeno ustvarjanje tega prostora. To (še) ne bo končna predstavitev te zgodovine, temveč le prvi korak k obširnejši razstavi, ki jo nameravajo postaviti tudi v fizični obliki, ko bodo to dopuščale epidemiološke in prostorske razmere. Vrhunec projekta pa bo predstavitev »Koncerta iz Placa« najbolj uveljavljenega domačega glasbenika, ki je na slovenski sceni prisoten že čez 30 let kot nekdanji ustanovni član skupin, kot so Marko banda, Posodi mi jürja, član Beltinške bande in sodelujoči glasbenik Vlada Kreslina, violinist, kitarist, avtor in tekstopisec. Vse to je Samo Budna in še kaj. Z velikim ponosom predstavljajo tega domačega glasbenika v nekoliko bolj intimnem vzdušju, z odličnim bendom, in na vrhuncu svoje ustvarjalne moči. Koncert iz Placa je sestavljen iz dveh delov, in sicer bo prvi na voljo od tega petka (28.05.), drugi del, na katerem se mu bo pridružil tudi Peter Beznec (nekdanji član Posodi mi jürja in Odpisanih), pa bo na voljo od nedelje (30.05.). Torej vabljeni, da se pridružite na sklepnem dejanju Prleške kult-ure, ki se bo odvila to nedeljo v virtualnem svetu.

koncert, radgonsko-poletje, 2020, samo-budna, tadej-vesenjak
Tomo Köleš
Samo Budna.

Ekipo organizatorjev sestavljajo Petja Kolenko, Aleš Gibičar in Miha Mehtsun. Projekt Prleška kult-ura sta omogočila Evropski socialni sklad in Ministrstvo za kulturo RS.

prleška-kult-ura, domen, gnezda
Arhiv organizatorjev Prleške kult-ure
Glasbeni nastop Ljutomerskega okteta.

prleška-kult-ura samo-budna vlado-žabot domen gnezda