vestnik

(Z GORIČKEGA V PIRAN) 17-letni Prekmurec v enem dnevu prekolesaril celotno Slovenijo

Rok Šavel, 8. 7. 2022
Osebni arhiv
Pot je pričel ob enih zjutraj na Hodošu.
Popularno

Marko Lovrenčec iz Moravskih Toplic je v manj kot osemnajstih urah prekolesaril pot iz zdaj že ponarodele pesmi Vlada Kreslina.

Še ne 18-letni mladenič iz Moravskih Toplic, ki obiskuje Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Radencih je izpolnil cilj, ki ga je začel načrtovali že lanskega septembra. Minulo soboto se je namreč Marko Lovrenčec s kolesom podal na več kot 348 kilometrov dolgo pot s skrajnega vzhoda Slovenije do Pirana, kakor govori znana pesem rojaka Vlada Kreslina, ki ga je nedavno odlikoval predsednik Borut Pahor.

marko-lovrenčec, z-goričkega-v-piran
Osebni arhiv
Enodnevna kolesarska tura Marka Lovrenčeca.

marko-lovrenčec, z-goričkega-v-piran
Osebni arhiv
Enodnevna kolesarska tura Marka Lovrenčeca.

Marko je štartal na Hodošu ob 1.00 uri zjutraj, v Piranu pa je bil še isti dan okrog 19. ure. Če odštejemo postanke, je bil na kolesu več kot 15 ur.  Pravi, da je bila izkušnja zanimiva in bi mu bilo žal, če se izziva ne bi lotil, pot pa je minila brez kakšnih prometnih posebnosti razen enega bližnjega srečanja z osebnim avtomobilom, ki ga je nekoliko preblizu prehiteval. Na poti skozi Slovenijo je spoznal tudi nekaj kolesarjev, ena kolesarka ekipa mu je v Trojanah celo častila krof, saj je bila tako navdušena nad njegovim podvigom. Pot ga je vodila do Ptujske gore, potem do Celja, Trojan, Domžal in Ljubljane - pri Razdrtem pa je šele začel čutiti bolečine v kolenih. "Sem stisnil zobe in zdržal še teh 60 kilometrov do Pirana," pove mladi kolesar, ki se izobražuje za gostinskega tehnika.

marko-lovrenčec, z-goričkega-v-piran
Osebni arhiv
Enega izmed postankov je izkoristil ob prihodu v Ljubljano.

marko-lovrenčec, z-goričkega-v-piran
Osebni arhiv
V Piran je prispel okrog 19. ure.

Navdušil ga je oče

Marku kolesarki podvigi niso tuji. Lani je namreč opravil 140 kilometrov po Prekmurju, z očetom in sestro pa so že dvakrat prevozili pot z Goričkega v Piran, a seveda ne v enem dnevu. "Prvič smo šli štiri leta nazaj, ko je bila sestra stara 11 let. Oče je vedno govoril, da je najmlajša v Sloveniji, ki je prevozila to pot, zato me je na nek način tudi ta tekmovalnost gnala, da se letos sam podam na pot in jo prevozim v enem dnevu," priznava in pove, da razmišlja že o novih izzivih. Eden od takih je denimo polovični ironman - 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21 kilometrov teka. "Da ne bom samo doma pred računalnikom igral videoigrice," navede mladenič, ki ga je za aktivno preživljanje prostega časa navdušil oče. Že, ko je bil v tretjem razredu osnovne šole so namreč dopust preživljali tako, da niso šli na morje, ampak so kolesarili po Sloveniji in spali v šotorih. "Najprej po Pomurju, nato pa vsako leto dlje," še pravi Marko, ki je enodnevno pot z Goričkega v Piran opravil, ko je bil star 17 let in 248 dni. Kdo ve, kakšne mejnike bo še podiral v prihodnjih letih.

Ob tem se zahvaljuje sponzorjem, brez katerih mu ne bi uspelo uresničiti izjemnega podviga. To so: Pri štorklji, Proteini.si, Pivovarna Overmura, Klima center Tratnjek, Creative Print, Paradajz (Lušt), Plesna šola Zeko in Občina Moravske Toplice.

z--goričkega-v-piran marko-lovrenčec kolesarjenje podvig