vestnik

(FOTO) Z ustvarjanjem presekali rutino

Maja Hajdinjak, 8. 7. 2022
Jan Majstorović
Udeleženci delavnic so slikali, risali in kiparili, ob tem pa predvsem uživali.
Popularno

Društvo Art klub 7 je za uporabnike zavodov iz Gornje Radgone in Stradna pripravilo kreativne likovne delavnice

Gornjeradgonsko društvo Art klub 7 je organiziralo mednarodni ustvarjalni teden. Šlo je za projekt, v katerem so povezali Varstveno-delovni center (VDC) Murska Sobota – enoto Gornja Radgona in zavod Lebenshilfe Straden iz Avstrije. Najprej so uporabniki obeh zavodov štiri dni ustvarjali v Stradnu, nato pa še štiri v prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona.

Da se spoznavajo, povežejo in družijo

»Začelo se je prejšnje leto, ko me je našla Silvia Schmidbauer in vprašala, ali bi lahko skupaj izvedli umetniški projekt. Ta je trajal tri tedne in ker je bil tako uspešen, sem prišla na idejo, da bi ga lahko naredili mednarodnega. V Stradnu so bili za, zraven smo povabili gornjeradgonsko enoto VDC in tako letos prvič poteka mednarodni ustvarjalni teden,« je povedala kreativna vodja Art kluba 7 Aleksandra Fekonja. Namen tega projekta je, da uporabnikom VDC omogočijo, da pretrgajo vsakodnevno rutino.

mednarodni-ustvarjalni-teden, društvo-art-klub-7, vdc, gornja-radgona, straden
Jan Majstorović
Na delavnicah so ob ustvarjanju premagovali tudi jezikovne ovire. Foto Jan Majstorović

»Bistveno je, da se spoznavajo, povežejo in družijo. Na začetku smo v projekt vključili tri naše uporabnike, ampak ker se je ta pokazal za zelo pozitivnega, smo jih vključili vsega skupaj deset,« je povedala vodja gornjeradgonske enote VDC Murska Sobota Polonca Lovrec in dodala, da je bilo v delavnice dnevno vključenih okrog 15 oseb z obeh strani meje, udeleženci pa so se vsakodnevno menjavali.

mednarodni-ustvarjalni-teden, društvo-art-klub-7, vdc, gornja-radgona, straden
Jan Majstorović
Mednarodni ustvarjalni teden

V lanskem projektu, ki je potekal v Avstriji, je bila tema slikanje z akrilnimi barvami na majhna in velika platna, iz katerih so na koncu postavili veliko kompozicijo, ki je nato potovala na razstave v pet avstrijskih mest – od Stradna, Vrbne, Fehringa, Cmurka do Radgone. »Letos pa smo združili slikanje, risanje in kiparjenje, da je bilo dogajanje čim bolj raznoliko in da so se uporabniki lahko odločili, kaj bodo ustvarjali, ter se pri tem izpopolnjevali in uživali. Izdelovali smo instalacije iz mobilov, s čimer so razvijali ročne spretnosti, risali z ogljem na majhne formate in na 40-metrski papir ... Tako je bilo ustvarjanje ne zgolj kreativno, ampak tudi zabavno,« je povedala Fekonjeva, njene besede pa je potrdila tudi Silvia Schmidbauer, ki je s sodelavko Manuelo Gutmann spremljala udeležence iz Avstrije. »Tudi pri nas veliko ustvarjamo in za naše uporabnike je zmeraj nekaj posebnega, ko pride nekdo od zunaj in ustvarja skupaj z njimi. Tako tudi v tem ustvarjalnem tednu uživajo.« 

mednarodni-ustvarjalni-teden, društvo-art-klub-7, vdc, gornja-radgona, straden
Jan Majstorović
Mednarodni ustvarjalni teden

Uporabniki zelo ustvarjalni

Uporabniki gornjeradgonske enote VDC Murska Sobota so tudi sicer zelo ustvarjalni in pri tem zelo uspešni, saj pobirajo nagrade na mednarodnih likovnih natečajih, na katerih sodelujejo. Kot je povedala Lovrečeva, je gonilna sila in glavni motivator pri njihovem ustvarjanju Danilo Plohl, ki je v VDC zaposlen kot delovni inštruktor. »Sicer pa je takšna oblika sodelovanja in druženja, ko je lahko ovira jezik, tako za uporabnike kot za nas zaposlene izziv, tako da smo si v tem tednu malo kazali, malo kimali, predvsem pa smo se veliko smejali. Mislim, da smo tako sproščeno vzdušje po epidemičnem obdobju vsi zelo potrebovali.«

mednarodni-ustvarjalni-teden, društvo-art-klub-7, vdc, gornja-radgona, straden
Jan Majstorović
Mednarodni ustvarjalni teden


Aleksandra Fekonja je še dodala, da mednarodnega ustvarjalnega tedna ne bi bilo brez pomoči vseh sodelavcev v društvu, Jana Majstorovića, Urške Fridau in Eve Črepnjak, saj je društvo še mlado in intenzivneje deluje šele tri leta. Ob tem so hvaležni tudi Mladinskemu centru, ki jim je omogočil uporabo prostorov. Društvo ima do konca leta začrtane že številne nove projekte, med drugim načrtujejo sodelovanje z zavodom Hrastovec. Čeprav prihajajo iz Gornje Radgone, želijo delovati širše in predvsem povezovalno. 

Nastala dela so 4. julija razstavili v Pavlovi hiši v Potrni, danes, 8. julija, pa jih bodo razstavili pred Mladinskim centrom Gornja Radgona. Odprtje razstave bo ob 20. uri.

lebenshilfe-straden vdc-murska-sobota-enota-gornja-radgona art-klub-7