vestnik

Za kresnika nominirana romana Evalda Flisarja in Ferija Lainščka

A. N. R. R., 23. 4. 2021
Jure Zauneker
Feri Lainšček
Popularno

Strokovna žirija je ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic objavila seznam desetih nominirancev za kresnika, nagrado za najboljši roman minulega leta, ki ga podeljuje družba Delo. Med nominiranimi romani sta tudi deli dveh avtorjev, ki prihajata iz Prekmurja, roman Moje kraljestvo umira Evalda Flisarja (KUD Sodobnost International) in Kurji pastir Ferija Lainščka (Beletrina).

837fc9b8f1602cd920e0323048af7258
Nataša Juhnov
Evald Flisar.

Poleg teh dveh, so nominirani še Šala Boruta Goloba (Litera), Na drugem koncu sveta Vincenca Gotthardta (Mohorjeva založba Celovec), Škrbine Gašperja Kralja (*cf.), Agni Boruta Kraševca (LUD Šerpa), Pripovedovalec Mirane Likar (Goga), Črna maska Dušana Merca (Slovenska matica), Kar se začne z nasmehom Toma Podstenška (Litera) in Malabar Iva Svetine (Miš).

moje-kraljestvo-umira
Naslovnica
Evald Flisar: Moje kraljestvo umira

Roman Evalda Flisarja Moje kraljestvo umira govori o uspešnem pisatelju, ki doživi blokado in se pred zlo usodo zateče na švicarsko kliniko Berghof, kjer se že zdravi več znanih imen svetovne literature. Toda ali je ta klinika v resnici to, za kar se izdaja? Posebno vlogo v romanu odigra nema Šeherezada, ki ponuja pomenljive premisleke, globoke uvide in spodbudi bralca, da začne brskati o stvareh, ki jih omenja. Moje kraljestvo umira ni zgolj žanrski hibrid, v katerem se prepletajo forme izpovedi, detektivke, memoarjev, fiktivnega življenjepisa, temveč je svojevrsten preplet fikcije in metafikcije, literature in metaliterarnih razmislekov.

Kurji pastir
Naslovnica
Naslovnica knjige Kurji pastir Ferija Lainščka, je prvi del triologije o njegovem zgodnjem otroštvu.

Kurji pastir je »proza spomina« Ferija Lainščka, v kateri se z značilno nežno avtorsko govorico vrača v svoje zgodnje otroštvo. Ne tem ne gre zgolj za reminiscence iz otroštva in osebne spomine, s katerimi se mešajo izkušnje ter pripovedovanja in interpretacije drugih, bolj gre za občutenje in poglobljeno raziskovanje daljnega časa in neznanih, celo nezavednih, morda potlačenih pokrajin spominov. Roman Kurji pastir je prvi del avtobiografske zgodbe, skupaj s še dvema knjigama pa bo avtor prikazal svojih prvih deset let življenja in razkril, kaj je zaznamovalo življenje kurjega pastirja.

Kresnikovega nagrajenca bodo razglasili na kresno noč, na Rožniku, letos že enaintridesetič.

kresnik feri-lainšček evald-flisar roman