vestnik

»Ustvarjanje je hrana za mojo dušo«

Ines Baler, 22. 10. 2019
Osebni arhiv
Med delom ima Polona Žalig rada ustvarjalni nered, ko pa projekt konča, tudi svoj delovni kotiček lično uredi.
Popularno

Sobočanka Polona Žalig, diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil, zadnjih nekaj let svojo kreativnost izraža z ilustracijami. Pravi, da je ustvarjanje hrana za njeno dušo.

Umetnost ji je bila vedno blizu, zasluge za to pa ima njena babica, pri kateri je preživela velik del otroštva in s katero je skupaj risala. »Odraščala sem tudi ob gledanju nemške televizije, na kateri so predvajali japonske risanke – anime, nad katerimi sem se navduševala in so bile takrat tudi inspiracija za risanje,« pripoveduje in dodaja, da je sprva risala like, ki jih je opazila na televiziji, kasneje pa začela ustvarjati lastne, si zamišljati zgodbe o njih in risati stripe. Med srednjo šolo in študijem se je posvetila realističnemu risanju in slikanju modelov ter skic. Kot pravi, je potrebovala nekaj časa, da je razvila svoj slog, in zdaj mu sledi slaba štiri leta.

polona-žalig, ilustratorka, oblikovalka
Osebni arhiv
Ustvarja tudi personalizirane motive.


Njen spekter zajema vse od ilustracij do grafičnega oblikovanja, ustvarja pa pod imenom Polona Žalig Design. Ilustracije večinoma nastajajo po naročilu, znajdejo se na vabilih in darilih. Izdelke ustvari tako, da najprej nariše motive, ti so lahko tudi personalizirani, te pa lahko kasneje še grafično oblikuje. Motivi se gibljejo od otroških, rastlinskih do hrane ter karikatur. Zase pravi, da je ljubiteljica ustvarjalnega nereda, ki najraje ustvarja akvarele in jih kombinira z navadnimi barvicami.

Polona Žalig, ilustratorka, oblikovalka
Osebni arhiv
Njen spekter zajema vse od ilustracij do grafičnega oblikovanja.


Dela ne zmanjka
Žaligova pove, da je zanimanje za tovrstne izdelke veliko, le pravi trg oziroma ciljno skupino mora umetnik najti. »Sama imam nekaj stalnih strank. To so ljudje, ki cenijo ročno delo in so za to tudi pripravljeni odšteti denar,« pravi. Znanje se trudi vseskozi izpopolnjevati. »Žal mi čas ne dovoljuje, da bi se fizično udeleževala izobraževanj ali tečajev. Na srečo pa na spletu obstajajo razne strani za oblikovalce in ustvarjalce, kjer se najde veliko predavanj, nasvetov in vsebin, ki so lahko pri tem v pomoč.« Kot študentka se je udeležila tudi Erasmusove izmenjave v Nemčiji in se tam navdušila za modno ilustracijo. Ta ji je blizu še zdaj, njena umetnostna pot pa jo je pripeljala do izoblikovanja motivov, ki jih zdaj upodablja.

polona-žalig, ilustratorka, oblikovalka
Osebni arhiv
Ustvarja pa pod imenom Polona Žalig Design.

Občasno sodeluje tudi s podjetji, med drugim je porisala stene v eni od soboških restavracij, pripravlja motive za jedilne liste, majice, ilustrira kuharske knjige, ukvarja pa se tudi z grafičnim oblikovanjem. »Oblikujem vizitke, plakate, letake, etikete in podobno. Trenutno vse svoje izdelke delam le po naročilu, vendar načrtujem, da bo v bližnji prihodnosti prevladovala stalna ponudba,« nam je svoje želje zaupala sogovornica. Zadnjih nekaj let se loteva tudi izdelave koledarjev, ki so opremljeni z ilustriranimi motivi, značilnimi za posamezen mesec v letu. »Pridejo pa tudi dnevi, ko sem risanja sita in potrebujem oddih. Ker pa sem umetniški tip, vedno najdem kaj drugega, s čimer zaposlim svoje roke. Naj bo to peka ali kakšen 'naredi sam' projekt,« za konec pove Sobočanka.

Polona Žalig, ilustratorka, oblikovalka
Osebni arhiv
Porisala je tudi stene v eni od soboških restavracij.

polona-žalig ilustratorka murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi