vestnik

Začele so se 5. Banffyjeve noči. Kdo vse bo nastopal?

J. G., 7. 7. 2023
Arhiv organizatorja
Zasedba Mojo Zenekar med koncertom na dvorišču Centra Banffy v Lendavi.
Popularno

Glasbeni cikel v Centru Banffy se bo sklenil 18. avgusta.

S koncertom glasbene skupine Mojo Zenekar so se začele 5. Banffyjeve noči (Banffy Nights), sklop koncertov, ki čez poletje potekajo na dvorišču Centra Banffy v Lendavi. Organizator glasbenih večerov v starem mestnem jedru je Zavod za kulturo madžarske narodnosti. Tudi letos bodo gostili glasbene skupine iz Slovenije in Madžarske. Danes ob 20.30 bo na vrsti drugi koncert, nastopila bo zasedba Golden Quartet (jazz, swing). 21. julija sledi nastop skupine Musical Trips Trio (pop, rock, country, blues), 4. avgusta pa zasedbe Ulbert Underground feat. Petra Pakai (jazz, blues). Program bo 18. avgusta sklenila skupina Peter's Pan (pop, etno), katere člani prihajajo iz Lendave in Madžarske.



Bend Mojo Zenekar (The Mojo), ki je odprl letošnjo sezono, je bil ustanovljen leta 2011 pod imenom Mojo Workings. V Mojo Zenekar se je preimenoval leta 2018. Danes so člani skupine Tamas Szabo (ustna harmonika, glas), Imre Honfi (kitara, glas), Janos Horvath (kitara, glas), Csaba Pengo (bas kitara, kontrabas) in Istvan Mezofi (bobni). Odlikuje jih edinstvena zvočna podoba, ki združuje raznolikost bluesa in countryja, a tudi veliko glasbenih trendov, ki se razlikujejo od tradicionalnih zvrsti. Poleg akustičnega zvoka skupina daje velik poudarek pevski izvedbi. Na koncertih uporablja veliko redko uporabljenih inštrumentov, kot so lok, ukulele in stompbox. Poleg lastnih pesmi ima v repertoarju tudi priredbe redkeje slišanih blues in country skladb.



Zasedba Golden Quartet, ki bo nastopila danes, pa je začela kot duet leta 2019, ko je pevka Eszter Hasz začela sodelovati s pianistom Jozsefom Csikosem. Skupno zanimanje za jazz ju je hitro povezalo in tako je nastala glasovno-klavirska formacija. Kasneje je iz tega nastal kvartet z bobnarjem in bas kitaristom. V njihovem skoraj triurnem repertoarju je vse od najpomembnejših skladb iz obdobja swinga prek madžarskih zimzelenih melodij iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja do bossanove.

banffy-nights koncerti lendava