vestnik

Znani so programi martinovanj v Pomurju

Vestnik.si, 29. 10. 2023
Aleš Cipot
Osrednje prekmursko martinovanje bo v Murski Soboti.
Popularno

Obeta se pester martinov vikend.

Osrednje prekmursko martinovanje bo v petek, 10. novembra, na Slovenski ulici v Murski Soboti, pripravlja ga Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Začelo se bo ob 13. uri, gostinci bodo stregli martinove jedi, vinarji pa mošt in vina. Glasbo bo ob 13. uri začel vrteti DJ Hari, ob 15. uri bodo nastopili učenci glasbene šole Muziklub, od 16.30 dalje pa bo sledila zabava z ansamblom Aktual. Vmes, ob 16. uri, bo še krst mošta. 

3c418ee4b3f758983b7501cc3fd606c4
Niko Časar
Mošt se bo spremenil v vino.

V Lendavi pripravljajo med 10. in 12. novembrom prireditev Vina z razgledi in glasbo na stolpu Vinarium, 10. in 11. novembra se boste lahko tudi v temi spustili po jeklenici, Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava bo 11. novembra izvedlo Martinov pohod, prav tako bo ta dan osrednje martinovanje z vinarji, tržnico, kulinariko in zabavo s skupino Blue Planet. 

Martinov pohod, letos 22. po vrsti, 11. novembra pripravlja tudi TIC Moravske Toplice. Podali se boste lahko na 14 kilometrov dolgo pot, katere začetek bo ob 9. uri v ŠRC Martjanci ali ob 10. uri pri prodajnih lesenih hiškah v Moravskih Toplicah, nadaljevala skozi Sebeborce in se sklenila v Moravskih Toplicah. Poskrbljeno bo tudi za krst mošta in zabavo s skupino Zlata žila. 



V Ljutomeru bo martinovanje na glavnem trgu potekalo v soboto, 11. novembra, od 9. ure naprej. Prisostvovali boste lahko krstu mošta in pospravljanju klopotca, na stojnicah se bodo predstavili različni rokodelci, izbirali boste lahko med pestro gostinsko ponudbo. Otroci bodo lahko sodelovali na kreativnih delavnicah, se zavrteli s Piko nogavičko in si dali poslikati obraz. Za glasbo bodo poskrbeli Prleški kvintet, Domen Kumer in Polkaholiki. 

Tudi v Gornji Radgoni bo martinovanje 11. novembra. Potekalo bo na Kerenčičevi ulici med 12. in 20. uro. Obiskovalci boste lahko spremljali pester kulturno-zabavni program s krstom mošta, stojnicami, poskusili vinsko-kulinarično ponudbo. Nastopili bodo Pihalni orkester Gornja Radgona, Folklorno društvo Gornja Radgona, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko, s skečem še Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci ter skupina Pika na i. 

martinovanje, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Martinovanje bo potekalo tudi v Gornji Radgoni.

V muzeju Špital boste lahko prisluhnili viničarski zgodbi, si ogledali, kakšne pripomočke so v vinogradništvu uporabljali predniki ter se pomerili v virtualnem obiranju in stiskanju grozdja. Vodeni bodo tudi ogledi kleti v Jurkovičevi ulici. Vstopnice za ogled kleti in muzejskih razstav bodo tisti dan v prodaji po akcijskih cenah. 

11. novembra bo okoli 10 kilometrov dolg Martinov pohod potekal tudi med Puconci in okoliškimi vasmi. Začel se bo ob 10. uri izpred dvorišča pred upravno zgradbo Občine Puconci. Nato bo ob 13. uri na isti lokaciji sledila pokušnja mladih vin vinogradnikov iz občine, krst mošta, kulturni program. Potekala bo tudi kmečka tržnica. 

Tudi na Polanščekovi domačiji v Turnišču bo 11. novembra tradicionalno martinovanje s krstom mošta. Opravili ga bodo člani Turističnega društva Dobrovnik, Društvo kmetic Turnišče pa bo udeležence pogostilo z langašem. 

martinovanje zabava murska-sobota ljutomer gornja-radgona