Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Romi, prvi zeliščarji v Evropi  


Majda Horvat
21. 3. 2018, 12.25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Posebnost romske kuhinje so zelišča, ki jih Romi uporabljajo pri pripravi hrane. 

4fb4a7d80914df81fa94ee2c909da57f.jpeg
Nataša Juhnov
Zdenko Pestner in Romeo Cener pripravljata musako po romsko. 

Teh ni mogoče kupiti v trgovini, poudari Zdenko Pestner, ki je v Hiši Sadeži družbe Murska Sobota danes vodil delavnico kuhanja romskih specialitet. Skuhali so zelenjavno juho in jed podobno musaki, ki pa to ni bila zaradi posebnih dodatkov, k tej jedi pa so postregli še zeleno solato.


804c47eb50968fdcd1cbfb57013baf46.jpeg
Nataša Juhnov
Darko Krajnc, vodja Hiše Sadeži družbe Murska Sobota, se je pridružil kuharski ekipi.

Zdenko zelišča, ki jih uporablja pri pripravi hrane dobiva od prijatelja iz Hrvaške, za katerega sam pravi, da je "naš", torej da je tudi Rom, in da je velik zeliščar, saj zelišča sam vzgaja, jih suši in melje. Glavni kuhar na delavnici, ki romske jedi pripravlja skupaj z Romeom Cenerjem še na delavnicah v podružnici Hiše v Ljutomeru, imena zelišč, ki jih goji in suši njegov prijatelj zase in tudi zanj ne razkriva, ker je to pač skrivnost. Ne le kuharska, ampak tudi skrivnost Romov.

409cc12fdbbf9e71d5995eebb279e24f.jpeg
Nataša Juhnov
Romske specialitete bodo nastale iz običajnih sestavin.

"Prvi zeliščarji so bili v Evropi Romi in to se je potem prenašalo iz roda v rod. Vse to znanje se ni ohranilo, nekaj tega pa je vendar ostalo," je še povedal Pestner. Na kuharsko delavnico je prišlo petnajst udeležencev, ki sodelujejo v programu za aktivacijo težje zaposljivih oseb.

2b49c9e20cf87d5d0877611ed5a66f7a.jpeg
Nataša Juhnov
Zelenjavna juha z zelišči.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.