vestnik

Zamrznjena zelenjava v prednosti

pr, 18. 1. 2016
Profimedia
Zamrznjen grah
Slovenija

PREDNOSTI Pozimi, ko je ponudba sveže zelenjave iz naših krajev skromna, lahko prehrano popestrimo z zamrznjeno zelenjavo. V večjih trgovinah ponujajo predvsem zamrznjeni grah, zamrznjeni grah s korenjem, brokoli, cvetačo in špinačo ter nekaj kombinacij več vrst zelenjave, so ugotovili na ZPS, kjer so bili pozorni predvsem na ponudbo zamrznjenega graha.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarjajo, da je največja prednost zamrznjene zelenjave, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave. »Številne študije o prehranjevanju opozarjajo, da Slovenci ne pojemo dovolj sveže zelenjave. Le redkokdaj pa izvemo, kako naj dosežemo primerno raven in pestrost pri uživanju zelenjave, še posebej pozimi, ko je lokalna ponudba zelenjave omejena predvsem na zelje, repo, skladiščeni krompir, čebulo in por,« izpostavlja Marjana Peterman iz ZPS in dodaja: »Pozimi ponudbo sicer popestri uvoz z južne poloble, kar zaradi stroškov prevoza zelenjavo podraži, med dolgo potjo pa tudi izgubi kakovost in hranilno vrednost. Kolikšne so izgube, ne moremo vedeti, saj so odvisne od tega, koliko časa traja prevoz, in tudi od tega, kako je zelenjava hranjena med prevozom in v skladišču, od koder jo potem pripeljejo na police naših trgovin.«

Zamrznejo korenje
Profimedia
Zamrznejo korenje

ŠTEVILNE PREDNOSTI

Zelenjava je pomembna za zdravo in pestro prehrano, a nekateri potrošniki menijo, da je uporaba zamrznjene zelenjave pozimi in zgodaj spomladi le (slab) nadomestek za svežo zelenjavo. Vendar to ne drži. »Zamrznjena zelenjava naj v tem času le postane del naše redne prehrane, saj ima številne prednosti. Vedno jo lahko imamo 'na zalogi', pri uporabi ni odpadka, ni je treba čistiti, potrebna le kratkotrajna toplotna obdelava, odmerjanje porcije je preprosto, največja prednost zamrznjene zelenjave pa je zagotovo ta, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave,« izpostavlja Petermanova.

KAJ PA VITAMINI? 

Četudi je zamrznjena zelenjava pravilno hranjena (vsaj pri –18 stopinjah), ni mogoče povsem ustaviti procesa razgradnje vitaminov; v povprečju se jih na mesec izgubi od 1 do 5 odstotkov. Rok uporabe zamrznjene zelenjave je lahko tudi do tri leta, zato je priporočljivo, da izbiramo izdelke s čim daljšim še preostalim rokom uporabe. Največ vitaminov sicer uničimo z napačno pripravo hrane.

Pri zamrznjeni zelenjavi je zlato pravilo, da je pred pripravo nikoli ne tajamo, ampak jo položimo v čim manjšo količino vrele vode, v kateri jo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici dokuhamo. Še bolje je, če jo skuhamo v sopari ali jo podušimo na malo olja. 

Zamrznjene zelenjave pred pripravo nikoli ne tajamo.

NEKAJ KORISTNIH NASVETOV 

Pri zamrznjeni zelenjavi je dobro upoštevati nekaj nasvetov, ki so jih pripravili na ZPS. Med drugim svetujejo, da ste pri kupovanju zamrznjene zelenjave pozorni na znake, ali je bila morebiti temperatura v zamrzovalniku previsoka (nabiranje ledu, deli zelenjave so sprijeti v kepe). Zelenjave iz takšnega hladilnika ne kupujte. Čeprav je rok uporabe za zamrznjeno živilo razmeroma dolg, porabite živilo pred tem rokom, v pol leta po nakupu ali še prej. Čas kuhanja zelenjave naj bo kratek, vodo pa uporabite pri pripravi druge jedi. Pripravljene zelenjave ne hranite na ogreti plošči, da bi jo ohranili toplo. Če stoji pri sobni temperaturi več kot štiri ure, zelo hitro izgubi hranilno vrednost, vitamine in minerale, začne pa se tudi kvariti. Raje jo shranite v hladilniku in jo pozneje znova pogrejte.