vestnik

30 let od nogometne "vojne", ki je napovedala razpad

Vestnik.si, 13. 5. 2020
Arhiv
Spopadi med navijači Dinama in Crvene zvezde na tribunah stadiona Maksimir.
Šport

13. maja mineva natanko 30 let, odkar je na zagrebškem stadionu Maksimir izbruhnila nogometna "vojna" med navijači domačega Dinama in beograjske Crvene zvezde.

Za analitike po svetu ravno ti neredi veljajo za uvod v resnično vojno, ki je leto kasneje razkosala Jugoslavijo. Bila je nedelja, 13. maja 1990. Vreme je bilo lepo, a da se bo zgodilo nekaj velikega, se je dalo slutiti že iz nekaterih incidentov med navijači v središču Zagreba. Tekma se še sploh ni začela, ko so stvari popolnoma ušle nadzoru. Navijači Crvene zvezde, tako imenovane Delije, med katere so se pomešali tudi nekateri takratni politični hujskači, so začeli trgati stole in jih metati proti domačim gledalcem in navijačem. Nekateri od domačih so ostali stisnjeni med dvema ognjema, in ko so beograjski navijači napadli tudi njih, je sledil protinapad domačih navijačev Bad Blue Boysov, ki so podrli ograjo in planili na zelenico ter proti tribuni z Delijami. Slabo pripravljena in opremljena policija, ki je bila sestavljena iz različnih pripadnikov jugoslovanskih republik, ni bila kos nalogi preprečevanja spopadov. Ko je eden od policistov začel s pendrekom tepsti na zelenici ležečega domačega navijača, je nogometaš Dinama, danes legendarni Zvonimir Boban, s skokom in z udarcem s kolenom na tla podrl policista, kar je postal kultni trenutek, ki se je za vedno zapisal v zgodovino, Boban pa si je s tem pri Bad Blue Boysih zaslužil naziv heroja. 

Menda sta mnogo let kasneje Boban in ta policist, ki je bil doma iz Bosne in Hercegovine, šla skupaj na kavo. Boban je bil po tem incidentu suspendiran in zaradi tega ni igral na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Italiji. Posledice nogometne vojne na Maksimiru pa so bile 79 poškodovanih policistov in 59 poškodovanih gledalcev. Pravi čudež je bil, da nihče ni izgubil življenja. Ta derbi med Dinamom in Crveno zvezdo, ki sploh ni bil nikoli odigran, velja za eno od pet nogometnih tekem, ki so spremenile svet. 

Arhiv
Spopadi med navijači Dinama in Crvene zvezde na tribunah stadiona Maksimir.
dinamo-zagreb crvena-zvezda nogometna-vojna maksimir 1990