vestnik

90 let soboškega doma Partizan

Tomo Köleš, 2. 12. 2019
Arhiv zbornika Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti.
Dom Partizan, nekdanji soboški sokolski dom, leta 1929.
Šport

Dom Partizan Murska Sobota ima pomemben jubilej. 30. novembra 2019 mineva 90 let, odkar je bil leta 1929 zgrajen soboški sokolski dom, zdajšnji dom Partizan.

Leta 1920 bo poteklo 100 let od ustanovitve prvega športnega društva v Murski Soboti. Za to priložnost bo v kratkem izšel zbornik Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti, ki prinaša zbrano gradivo o dogajanjih v minulih letih. 
Objekt - dom Partizan - je imel pomembno vlogo v glavnem mestu Pomurja. Letos se je zgodil tudi prenos lastništva na mestno občino Murska Sobota, ta je zdaj lastnik, in to po odkupljenem deležu Športne unije Slovenije v višini 100 odstotkov.
"Soboški sokolski dom je postavljen na zemljišču 520 kvadratnih metrov, telovadnica je dolga 20 m, široka pa 12 m in ima oder, ki je 12 m širok in 7,5 m globok. V prvem nadstropju je mala dvorana, spodaj je bila še čitalnica, posojilnica in garderoba, na podstrešju pa je bilo stanovanje hišnika. Zunanja površina, dolžine 65 m in širine 35 m je namenjena letnemu telovadišču. Stavba je stala 650.000 din. Agilna sta bila predvsem starosta društva Anton Koder ter načelni Ciril Hočevar in stavbni odbor, ki ga je vodil dr. Slavko Šumenjak. Načrte je izdelal Slavko Vidmar", je pisalo v Mariborskem večerniku – Jutru 22. novembra 1929). Gradnjo je podprla Prekmurska posojilnica.
Arhiv zbornika Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti.
Dom Partizan, nekdanji soboški sokolski dom, v starih časih.
tvd-partizan murska-sobota 90-let