vestnik

Ajax vam preprosto mora biti všeč 

Andrej Bedek, 8. 5. 2019
Dylan Martinez/Reuters
Donny van de Beek
Šport

Bo šel Ajax do konca v ligi prvakov? Njegova zgodba o uspehu ni naključna.

»Nimamo nobenega razloga, da bi se bali kogar koli v ligi prvakov. Vemo, da lahko zmeljemo vsakogar. Se zavedate, da smo izločili Real Madrid in Juventus?!« je po zmagi v četrtfinalu lige prvakov v Torinu dejal 19-letni kapetan Ajaxa Matthijs de Ligt. Italijanom pa tudi dal učno uro, kako igra organizator obrambe in povrh v napadu zabije še gol. Nato je pred Ajaxovimi mladeniči padel na prvi polfinalni tekmi tudi Tottenham. Kaj bi šele bilo, če ne biDavid Neres v drugem polčasu v protinapadu zadel le vratnico. Kako pa bo na povratni tekmi nocoj?

Johan Cruijff ima danes naslednike, na katere bi bil gotovo ponosen.


Ajax vam preprosto mora biti všeč. Po vodstvu z 2 : 1 se proti Juventusu in 1 : 0 proti Tottenhamu se ni branil, ker tega sploh ne zna, ampak je napadal in zapravil še kopico priložnosti. Samo mladci iz Amsterdama znajo tako pritiskati na nasprotnika, ker so tehnično zelo nadarjeni. Nasprotnika, ki želi iz svojega kazenskega prostora okroglo usnje spraviti na Ajaxovo polovico, napadejo že na črti njihovega kazenskega prostora. Hudo. Videlo se je, da se jih Juventus boji, enako je bilo z Realom, pri Tottenhamu pa se zavedajo, da jih danes zvečer čaka hudičevo težkih 90 minut v Amsterdamu. Težke kot hudič so bile minute sicer že v Londonu, ko je v samem uvodu srečanja v polno meril Donny van de Beek, Ajax pa je bil zelo razigran do zadnjega sodnikovega žvižga. Suveren. Preprosto.


De Beek, ta je zdaj na radarju evropskih nogometnih velikanov, je dokaz, da Ajaxova zgodba o uspehu ni naključna. Medtem ko se vložki drugih klubov, tudi Tottenhama, v nove igralce astronomski, je Ajax vse skupaj zgradil tako, da je polovico moštva našel v svoji nogometni akademiji, polovico pa kupil za 60 milijonov evrov. Dušan Tadić, ki je skoraj sam pokoril galaktike, je stal (le) 11,5 milijona. Danec Lasse Schöne je denimo v amsterdamski klub prišel zastonj.

3e37ac85ba4f02ae41371e38327c4c69
Dylan Martinez/Reuters
Dušan Tadić


Diši po letu 1995 – Ajax je bil takrat zadnjič prvak lige prvakov –, ko sta med kopico mladih draguljev zasijala tudi Edwin van der Sar in Marc Overmars. Prvi je zdaj izvršni direktor Ajaxa in drugi v vlogi športnega direktorja. Tudi to je eden od receptov za uspeh, ko ljudje z izkušnjami prevzamejo vajeti kluba, ki jih je izoblikoval. Johan Cruijff ima danes naslednike, na katere bi bil gotovo ponosen. Bodo šli do konca? Nogometna romantika. Neprecenljivo.

Dylan Martinez/Reuters
Bo Ajax kapetana Matthijsa de Ligta nadaljeval pravljico, ki traja vse od kvalifikacij za ligo prvakov julija 2018?
ajax tottenham liga prvakov nogomet