vestnik

Anže Lanišek na Finskem slavi svojo drugo zmago v svetovnem pokalu

Vestnik.si, STA, 26. 11. 2022
profimedia
Šport

Anže Lanišek je zmagovalec tekme svetovnega pokala v Ruki. Lanišek je najdlje skočil že v kvalifikacijah in izjemno formo prenesel tudi v uvodno serijo, ko je poletel do rekorda skakalnice. V finalu je zdržal pritisk in vpisal svojo drugo zmago v karieri.

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (312,8 točke) je zmagovalec prve od dveh tekem svetovnega pokala v finski Ruki. Lanišek, ki je bil danes najboljši že v kvalifikacijah, z rekordom skakalnice (149 metrov) pa je vodil tudi po prvi seriji, je zmago slavil z 1,3 točke prednosti pred Avstrijcem Stefanom Kraftom na drugem mestu.

Ko je 26-letnik iz Mengša v finalu pristal pri 141,5 metra, je sicer zmajeval z glavo, tudi trener Robert Hrgota na tribuni ni bil prepričan, ali bo njegov varovanec zbral dovolj za svojo skupno drugo zmago v karieri, obenem pa 15. posamične stopničke svetovnega pokala.

Vendar pa je bilo po lepih sodniških ocenah dovolj in na obrazu Slovenca se je hitro narisal širok nasmešek. Da je Ruka srečno prizorišče za slovenske skoke, govori tudi dejstvo, da je Lanišek lansko sezono prav v Ruki slavil svojo prvo posamično zmago v svetovnem pokalu.

V finalu so nastopili vsi Slovenci. Peter Prevc (278 točk) je napredoval na 14. mesto, Lovro Kos (273) je bil 16., Timi Zajc (263,5), Domen Prevc (263) in Žiga Jelar (252,7) pa so se zvrstili od 23. do 25. mesta.

V nedeljo bo v Ruki še druga posamična tekma; prva serija bo prav tako na sporedu ob 9. uri.

anže-lanišek zmaga