vestnik

Bine Banfi želi na olimpijske igre

A. Nana Rituper Rodež, 2. 6. 2021
Surf in Sup klub Pomurje
Bine Banfi je na dvodnevnem windusrf tekmovanju v mestu Sveti Filip i Jakov na Hrvaškem osvoji 3. mesto v kategoriji foil.
Šport

V zadnjem mesecu je Bine Banfi, član Surf in sup kluba Pomurje, v jadranju na deski v disciplini iQ Foil dosegel več izjemnih izidov. Tekmuje v disciplini, ki je od letos olimpijska disciplina, rezultati ter predvsem volja in napredek pa so spodbudili njegovo željo in željo njegove ekipe, da bi se udeležil poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2024 v Parizu.

V zadnjem mesecu je Bine Banfi, član Surf in sup kluba Pomurje, v jadranju na deski v disciplini iQ Foil dosegel več izjemnih izidov. Na regati za pokal Hrvaške v Filipu in Jakovu je bil prvi med mladinci in tretji med člani, na mednarodnem tekmovanju v Splitu je v članski konkurenci zasedel šesto mesto, v kategoriji do 21 let pa tretje. Tekmuje v disciplini, ki je od letos ena od sedmih jadralnih olimpijskih disciplin, rezultati ter predvsem volja in napredek pa so spodbudili njegovo željo in željo njegove ekipe, da bi se udeležil naslednjih poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2024 v Parizu. 

bine-banfi
Osebni arhiv
Bine Banfi.

Za svoje sanje je danes 17-letni Bine pripravljen trdo delati, ob njem pa stoji trener Stojan Vidakovič, ki je tudi sam leta 1992 v tem športu tekmoval na olimpijskih igrah v Barceloni, tekmuje pa še danes. »Bineta spremljam že dve leti in v njem vidim velik potencial. Hitro se uči, napreduje in kljub mladosti dozoreva v pravega športnika, ki ima dobro motoriko, miren značaj in se zna, kar je v tem športu izredno pomembno, hitro in pravilno odločati. Že zdaj ima vrhunsko tehniko, s pridobljenimi kilogrami pa bo postal še bolj konkurenčen v članski konkurenci,« o Banfiju pravi trener.

Razmere, v katerih Bine Banfi trenira in dela, se težko primerjajo z delom športnikov jadralcev v kakšnem večjem jadralnem centru ali tistih, ki živijo ob morju ali jezeru, kljub temu zna Bine izkoristiti danosti. Poleg tega mu ob strani stojijo družina in tudi posamezniki v lokalni skupnosti, ki so zaznali njegov potencial.

aeb1251015500d0de2a3dbc853466f73
Arhiv kluba
Bine Banfi.

Jadranje na deski, ki postaja vedno bolj atraktiven in privlačen šport, spada v okvir delovanja Jadralne zveze Slovenije, Vidakovič pa upa, da bodo z rezultati in uspehi lahko črpali tudi sredstva, ki jih za ta šport namenja Olimpijski komite Slovenije. Upa, da se bo to zgodilo še letos. V klubu načrtujejo kar nekaj tekmovanj, tako državnih kot mednarodnih. Bine naj bi naslednji dve leti tekmoval v mladinski kategoriji do 19 let, dobro spoznal svojo konkurenco in se pomeril v članski, poleg tega se bo redno udeleževal mednarodnih regat in tekmovanj ter si prizadeval doseči olimpijsko normo.

Bine Banfi
Osebni arhiv
Bine Banfi želi doseči olimpijsko normo, da bi že leta 2024 nastopil na olimpijskih igrah. FOTO OSEBNI ARHIV

bine-banfi jadranje-na-deski