vestnik

Danes evropski obračun Sobočanov in Špancev v Puconcih

Vestnik.si, 21. 11. 2023
Aleš Cipot
Panvita Pomgrad pričakuje Špance.
Šport

Odbojkarje Panvite Pomgrada čaka danes ob 19. uri v Zeleni dvorani Puconci prva tekma 2. kroga evropskega pokala Challenge. Nasprotnica bo ekipa Pamesa iz španskega mesta Teruel.

Po dramatičnih dveh tekmah in napredovanju po zlatem nizu v prvem krogu proti ciprski Omoniji, soboški odbojkarji tudi v drugem krogu želijo pokazati največ kar znajo. To bo sicer vse prej kot enostavno, saj v goste prihaja ekipa iz močnega španskega državnega prvenstva, Pamesa Teruel, ki se je lani uvrstila med najboljše štiri ekipe v prvenstvu, letos pa trenutno s petimi zmagami in tremi porazi zaseda šesto mesto. Gre za ekipo, okrepljeno s štirimi tujci, ob domačih španskih odbojkarjih imajo namreč v svojih vrstah še Kolumbijca, Mehičana in dva Argentinca. Nazadnje so sicer v domačem prvenstvu doživeli dva zaporedna poraza, prav tako kot tudi Panvita Pomgrad v slovenski ligi. Prekmurski ekipi se je tik pred zdajci pridružil še nov soigralec. Gre za 28-letnega sprejemalca Sergeja Drobniča iz Kočevja, ki je zadnja leta igral na tujem, nazadnje na Finskem, letos pa se vrnil v Slovenijo. Ali bo imel možnost nastopa že proti Špancem na prvi domači tekmi, bo znano tik pred tekmo.

Povratna tekma 2. kroga med Panvito Pomgrad in Pameso Teruel bo v sredo, 29. novembra, v Španiji.

odbojka, pokal-challenge, panvita-pomgrad, pamesa
Aleš Cipot
David Novak - libero.

Pred tekmo sta v domačem taboru svoja pričakovanja razkrila David Novak – libero ekipe in trener Dejan Fujs.

David Novak, libero:

"Pričakovanja so, da prikažemo svojo najboljšo igro. Primarno moramo izboljšati svoje stanje na igrišču, se pokazati v čim boljši luči, igrati točko za točko, niz za niz in videli bomo, kaj bo to na koncu prineslo. Španska ekipa ima kar nekaj tujcev, so renomirana ekipa, a jim letos v državnem prvenstvu vsaj zaenkrat gre malce slabše. Trenutno so šesti, drugače pa so ekipa z dokazanimi rezultati in dobro rangirana. Naša motivacija je na največjem možnem nivoju. Vsake tekme se sicer skušamo lotiti z največjo vnemo, ker pa sem po naravi energičen in pozitiven, želim del te energije vsakič tudi med tekmo prenesti na soigralce. Tudi proti Pamesi ne bo nič drugače in upam, da bo pomagalo."

odbojka, pokal-challenge, panvita-pomgrad, pamesa
Aleš Cipot
Trener Dejan Fujs.

Dejan Fujs, trener:

Kakšne so informacije o španski ekipi?

"Gre za organizirano ekipo, ki je lani prvenstvo končala med štirimi najboljšimi v Španiji. Ima bogate mednarodne izkušnje v evropskih pokalih, saj tradicionalno igra v Evropi, v preteklosti tudi že v Ligi prvakov, tako da gre za težkega nasprotnika. Mi bomo morali narediti nekaj več, če bomo hoteli presenetiti to ekipo in jo premagati. Najprej doma, nato pa bomo videli po prvi domači tekmi, kje smo, kakšne možnost imamo in kje lahko naredimo še več."

Kje bo pretila največja nevarnost?

"Največja nevarnost preti s strani kolumbijskega korektorja, ki dobiva veliko število žog in ima visok odstotek realizacije. Ob tem je še levičar, žoge udarja zelo visoko, tako da bo treba zaustaviti predvsem njega. Potrebno jih bo odmakniti od mreže, da ne bodo imeli možnosti za organizirani napad, saj če imajo dober sprejem, igrajo zelo hitro na eno stran v cono štiri. Tukaj bomo morali narediti predvsem veliko s servisom in nato z blok-obrambo."

Stanje v ekipi glede na zadnja dva poraza v domačem prvenstvu?

"Mislim, da smo po evropskem pokalu prvega kroga in napredovanju proti Omoniji iz Cipra padli v igri v domačem prvenstvu in nismo več na ravni, kot smo bili takrat. Namesto da bi šli korak naprej, smo naredili korak nazaj, tako da bo treba strniti vrste in fantje se bodo morali bolj potruditi kot v državnem prvenstvu, da si povrnejo formo ter odigrajo najprej dobro tekmo proti ekipi iz Španije ter prenesejo formo še v domače prvenstvo.

odbojka, pokal-challenge, panvita-pomgrad, pamesa
Panvita Pomgrad.
Dejan Fujs (na desni).

Motivacija in pristop, ki ga velikokrat omenjate po tekmah v DP, tokrat ne bi smela biti vprašljiva?

"To sploh ne bi smelo biti vprašljivo, ampak mislim da imamo največjo težavo prav s tem, predvsem v državnem prvenstvu. Tudi forma naših okrepitev trenutno ni na ravni z začetka prvenstva in Evrope. Nova evropska preizkušnja je čas, da dvignejo motivacijo, s tem pa se bo verjetno dvignila tudi kakovost igre."

Skupna napoved?

"Narediti bomo skušali, kaj je v naši moči, rezultata pa ne bi želel napovedovati. Želim si, da bi odigrali dobro srečanje tako doma kot v gosteh."

odbojka, pokal-challenge, panvita-pomgrad, pamesa
Panvita Pomgrad.
David Novak - libero (št. 16).

odbojka pokal-cev panvita-pomgrad pamesa teruel