vestnik

Danes zadnje slovo od Ćira, na Hrvaškem dan žalovanja

Vestnik.si, 15. 2. 2023
Nikola Miljković
V 88. letu starosti se je prejšnji teden poslovil Miroslav Ćiro Blažević.
Šport

Pred tednom dni se je poslovil hrvaški nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević. Danes ga bodo v Zagrebu pokopali.

Na Hrvaškem je danes dan žalovanja, zastave so spuščene na pol droga. V Zagrebu je bila ob smrti Blaževića v zadnjih dneh odprta žalna knjiga, v njo sta se med prvimi vpisala hrvaški selektor Zlatko Dalić in predsednik nogometne zveze Marijan Kustić. Komemoracija za pokojnim Ćirom se bo začela ob 10. uri, prenašali jo bodo na četrtem programu hrvaške javne radiotelevizije. Zadnje slovo od Ćira bo v Aleji velikanov na zagrebškem pokopališču Mirogoj. Njegova krsta bo tam od 12. ure, obred se bo začel ob 14. uri. 

Kot poročajo hrvaški mediji, bo Blažević pokopan v bližini nekdanjega hrvaškega premiera Ivice Račana in košarkarja Dražena Petrovića. Od Ćira se bo poslovil najvišji hrvaški politični vrh, predstavniki nogometne zveze, selektor Dalić, sedanji in nekdanji reprezentanti, ekipa zagrebškega Dinama, potrjen naj bi bil tudi prihod tujih veleposlanikov in predstavnikov tujih nogometnih zvez. 

Nekdanji trener Mure, ki je nogometne čevlje kot aktiven igralec v kot postavil v 31. letu starosti, je na klop črno-belih sedel v sezoni 2003/2004. Mura je takrat slabo štartala v 1. SNL, kjer je po osmih krogih bila šele na osmem mestu. Kaplja čez rob je bil poraz v pokalu proti takrat tretjeligašu Nafti. Blažević se je s klubom dogovoril za sporazumno prekinitev sodelovanja. »To je eden najtežjih trenutkov v moji karieri. Igralce sem posebej opozarjal na velik finančni vložek Georga Subana in s tem na pomembnost njihovega pristopa. Nogometaši, s katerimi sem delal v Muri, imajo v sebi premalo ambicij in zmagovalne mentalitete. Žal mi je predvsem zaradi neverjetnega občinstva, ki je v teh tednih pokazalo veliko srce za svoj klub,« je po odhodu iz Murske Sobote izjavil Blažević.

miroslav-blažević pogreb hrvaška