vestnik

Derbi ne bo pomemben le zaradi prestiža, lahko bi usmeril tudi nadaljnji potek sezone

Robert Balantič, 27. 9. 2024
Loris Cipot/fotolens.si
Mura : Nafta
Šport

Ob pogledu na lestvico in še posebej na točkovno razliko bi lahko sklepali, da je Mura v vlogi favorita, a tovrstni obračuni so specifični.

Začelo se je zaključno odštevanje do prekmurskega derbija med Nafto in Muro. Ob pogledu na lestvico in še posebej na točkovno razliko bi lahko sklepali, da je Mura v vlogi favorita, a tovrstni obračuni so specifični. Imajo svoja pravila, obenem bodo mnogi pritrdili, da je podoba Nafte gotovo boljša od rezultatov. Zadnji dvoboj z Mariborom, ki je napolnil tribune, pri tem ni izjema. Gostitelji so bili slabo uro (vsaj) enakovredni 16-kratnim prvakom iz Ljudskega vrta. Zlasti v prvem polčasu so bili na zavidljivi ravni, po prejetem golu so padli. In razpadli … »Tako kot smo igrali do prejetega gola, bi morali igrati vseh 90 minut. Ne glede na vse menim, da smo lahko ponosni na fante. Še posebej na to, kar so pokazali v prvi uri dvoboja. Tekmo smo začeli tam, kjer smo končali proti Celju. Tako moramo igrati proti ekipam, kot so Maribor, Celje in Olimpija. Toda pri prvem zadetku smo ponovno pokazali naše slabosti ... Naučiti se moramo, kako ohraniti našo igro do zadnje minute,« je razmišljal Jozsef Bozsik, ki ostaja optimist. »Glede na razvoj igralcev in kluba smo na pravi poti,« je prepričan madžarski strokovnjak.

lendava, nogomet, nafta-maribor
Jure Zauneker
Nafta je bila slabo uro (vsaj) enakovredna 16-kratnim prvakom iz Ljudskega vrta. Zlasti v prvem polčasu je bila na zavidljivi ravni, po prejetem golu pa je padla.

Njegova zasedba prav gotovo premore dovolj kakovosti, da lahko zagreni življenje tekmecem, ki napadajo visoka mesta. Še posebej na domačem terenu, kulisa v sobotnem popoldnevu bo nedvomno dodatna motivacija. Skoraj ni dvoma, da bo lendavski stadion pokal po šivih, ljubljanski delivec pravice Rade Obrenović bo začetek dvoboja označil ob 15. uri.

Danes ob 18. uri bo v Gledališču Park v Murski Soboti slavnostna akademija ob 100-letnici soboškega prvoligaša, ki bo vrhunec praznovanja častitljivega jubileja.

Oskar Drobne je zdaj v prekmurskem nogometnem hramu že nekaj časa. »Vsak trener ima svoj način dela, svoje principe. Nekateri so drugačni, kot so bili pred njegovim prihodom, vendar menim, da jih sprejemamo, dojemamo in na igrišču vse bolj uresničujemo. Razumemo, kaj zahteva od nas. Menim, da je začetek novega obdobja dokaj uspešen. Imamo zmago s 4 : 0 in neodločen izid na Bonifiki, vmes smo napredovali še v pokalnem tekmovanju, ki ponuja dodatno pot za uvrstitev v Evropo.«



Navijači kakopak verjamejo, da se bo uspešni niz nadaljeval tudi pod vinogradi. Gre za velik prestiž, spopad z Nafto je vedno nekaj več … »Gotovo bomo temeljito analizirali nasprotnika in se ustrezno pripravili. Gre za prekmurski derbi, ki je nekaj posebnega. Drži, da tekma prinaša tri točke, kot vsaka druga, a vemo, da je naboj drugačen. In tudi pričakovanje. Veš, da bo stadion poln in da bomo imeli, čeprav smo gostje, izdatno podporo navijačev. Kulisa bo nadvse prijetna. Dvoboj bo z zanimanjem spremljala vsa Slovenija, pred tovrstnimi preizkušnjami je čutiti pozitivni pritisk. Kar zadeva mene, je takšne tekme najlepše igrati. In verjamem, da enako velja za moje soigralce,« je dejal Kai Cipot in nadaljeval: »V Lendavo bomo odšli z jasnim namenom, da osvojimo vse tri točke. To je naš cilj in verjamem oziroma sem prepričan, da imamo dovolj kakovosti, da ga lahko tudi uresničimo. Ne bo lahko, nikakor ne. To zelo dobro vemo. Tudi na zadnji tekmi proti Mariboru je bila Nafta v prvem polčasu oziroma do prejetega gola zelo dobra, ampak tudi mi se zavedamo svojih sposobnosti. Pomembno se bo prilagoditi na igralno površino, ki je nekoliko specifična, prav tako kot na druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na razplet. V večji meri nam bo to uspelo, boljše bo za nas.«

zda, priprave, nš-mura
Sam Allen
Kai Cipot bo na derbiju poveljeval soboški obrambi.

Čeprav gre šele za prvi krog druge četrtine prvenstva, je obračun pomemben za obe ekipi. Ne le zaradi prestiža, ki ga prinaša, temveč tudi s tekmovalnega vidika. Na neki način bi lahko usmeril nadaljnji potek sezone. »Vložek je velik, želimo ohraniti stik z vrhom lestvice, a je po drugi strani prav tako res, da je za nas pomembna vsaka tekma. Ampak kot sem dejal, je takšne, kot je pred nami, najlepše igrati, zato so tudi zmage najslajše. Bodite prepričani, storili bomo vse, kar je v naših močeh, da bi bili uspešni.«

prekmurski-derbi nš-mura nafta-1903 lendava plt