vestnik

(VIDEO) Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek. O zadevi bodo odločali prednostno

Vestnik.si, 19. 2. 2024
Aleš Cipot
Mura : Maribor
Šport

"Odgovornost se bo ugotavljala tekom disciplinskega postopka, ki ga vodi samostojni in neodvisni disciplinski sodnik. Gre za kompleksen problem, pri katerem morajo sodelovati vsi relevantni deležniki, torej država, nogometni klubi, NZS in navijači," tako generalni sekretar zveze.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je prvi odziv na nedeljsko dogajanje v Fazaneriji podala sinoči, ko je ostro obsodila incident in navedla, da je čas, da se potegne ločnica med navijaštvom in huliganizmom. V ponedeljek popoldan je sledil nov odziv krovne organizacije. Navedli so, da je disciplinski sodnik, ki uvede disciplinski postopek, že prejel poročila uradnih oseb (delegata, sodnikov in vodje varnosti). Uvedel je disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v zvezi z dogajanjem na tekmi. 

Skozi disciplinski postopek NZS bo disciplinski sodnik ugotavljal vse povezano z dogodkom v okvirjih, ki jih predvidevajo disciplinski predpisi NZS. Kazensko in odškodninsko odgovornost pa bodo ugotavljali pristojni državni organi.

"Na NZS smo v preteklosti posvečali veliko pozornosti varnosti na nogometnih dogodkih, zaradi zadnjega incidenta pa bomo ponovno izpeljali posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah, ki smo ga organizirali že večkrat. Kakorkoli, za reševanje problematike je potrebno sodelovanje vseh deležnikov, tako s strani države, kot tudi klubov in navijačev. NZS sama na tem področju ne more narediti veliko," pravijo. 

Še enkrat so poudarili, da imajo v zvezi ničelno toleranco do nasilja. "Žal nam je za vse, ki so bili v incidentu kakorkoli prizadeti. Obenem gre za precedenčni primer, saj se je prvič v Sloveniji zgodilo, da tekma ni bi bila dokončana, zato je odločitev disciplinskega sodnika pomembna tudi za prihodnost."

Generalni sekretar zveze Martin Koželj je ob tem dejal, da si v NZS želijo in upajo, da vsi, ki so bili udeleženi v dogodku, ne bodo utrpeli hujših posledic, in da bomo lahko kmalu spet gledali nogometaše v njihovem naravnem okolju brez kakršnihkoli posledic. "Odgovornost se bo ugotavljala tekom disciplinskega postopka, ki ga vodi samostojni in neodvisni disciplinski sodnik. Gre za kompleksen problem, pri katerem morajo sodelovati vsi relevantni deležniki, torej država, nogometni klubi, NZS in navijači." Dodal je še, da verjame, da bo o zadevi odločeno čim hitreje, saj gre za prioritetno zadevo. 

nzs odziv disciplinski-sodnik