vestnik

(DOSEŽKI POMURSKIH EKIP V 2023) Poskus z Grabićem se ni obrestoval

Tomo Köleš, 6. 1. 2024
Loris Cipot
Vladimir Vermezović je z Muro na 16 tekmah zbral 17 točk.
Šport

Še najbolj stalno dobro formo kažejo nogometašinje Mure None in prleški igralci futsala.

Pomurske članske športne ekipe, ki tekmujejo v prvih slovenskih ligah, so v minulem letu dosegle nekaj odličnih rezultatov, dve pa tudi vrhunskega.  

Za las brez Evrope 

Nogomet je na večini celin šport številka 1 in tako je tudi pri nas, zato začnimo z njim. Največ gledalcev v Pomurju spremlja klub Nogometna šola (NŠ) Mura, ki pa lani ni ponovil dosežkov iz prejšnjih let. V začetku februarja je Damirja Čontalo na trenerskem stolčku zamenjal Dejan Grabić, ki je dotlej kar sedem sezon vodil člansko ekipo ljubljanskega kluba Bravo. Mnogi so se spraševali, ali bo obrambno naravnan trener pravšnja rešitev za črno-bele. Na začetku mu je z varovanci celo uspelo dobiti derbija z Mariborom in Olimpijo, kar ima pri privržencih Mure ogromno vrednost, a so vmes in kasneje izgubili veliko točk na obračunih z drugimi klubi. Čeprav se je že zdelo, da so zapravili vse možnosti za uvrstitev v evropsko tekmovanje, jih je Grabić ob koncu sezone 2022/23 z dvema zaporednima zmagama popeljal do petega mesta, na katerem so pristali samo zaradi slabše razlike v zadetkih na medsebojnih obračunih z Domžalami in tako za las ostali brez Evrope. 

Velja omeniti, da je imel Grabić v tem obdobju na voljo izjemnega napadalca Mirlinda Dakuja, ki je dosegel skupno kar 19 zadetkov in končal kot drugi najboljši strelec lige, kar je najboljši dosežek pri Muri, potem ko je največ golov, 20, dosegel Nusmir Fajić v sezoni 2011/12. A v jesenskem delu sezone 2023/24 je Daku zapustil Fazanerijo, Grabić pa je z Muro doživel najhujši poraz, odkar se je ta vrnila v prvo ligo. Celje je na svojem igrišču premagalo črno-bele s kar 5 : 0, kar je bila kaplja čez rob, zato je bilo jasno, da se bo ljubljanski strokovnjak moral prej ali slej posloviti. Nedolgo zatem se je to tudi zgodilo in na trenerski stolček pri Sobočanih se je usedel Srb Vladimir Vermezović. 
Ta je nekoliko umiril stanje, krivulje pa vseeno ni dvignil navzgor, saj je Mura po jesenskem delu sezone na šestem mestu, kar je premalo po mišljenju navijačev, ki si želijo bolj konkurenčno ekipo.

Za primerjavo smo naredili pregled uspešnosti trenerjev, ki so vodili člansko ekipo po odhodu Anteja Šimundže, ki je s črno-belimi seveda osvajal naslove. Grabić je na 16 tekmah osvojil 17 točk, Vermezović pa doslej na 13 tekmah 18 točk. Vmes je moštvo vodil še pomočnik trenerja Darjan Slavic, ki je s svojimi varovanci na štirih srečanjih osvojil 6 točk (dve zmagi in dva poraza). Tako prihajamo do spoznanja, da je bil najuspešnejši trener po Šimundži Damir Čontala, ki je na svojih prvih šestnajstih tekmah osvojil kar 28 točk. Kljub temu je bil včasih pod hudim udarom kritik, ko Muri ni šlo vse po načrtih. Verjetno je res tako, da nihče ne more biti prerok v domačem okolju.


Pred koncem leta je odjeknila novica, da je s položaja športnega direktorja pri soboškem klubu odstopil Denis Rajbar, zato ostaja veliko vprašanje, ali bo Vermezović ostal na trenerskem stolčku vse do konca sezone. Mura je že začela svoje priprave s tradicionalno večerjo, jasno pa je, da se k njej ne bo vrnil nekdanji kapetan Alen Kozar, saj je kljub drugačnim napovedim podaljšal pogodbo s svojim singapurskim delodajalcem.

Ženske z dvojno krono

Z mnogo manj pretresi je minilo leto pri Ženskem nogometnem klubu Mura Nona. Resda Amir Karić ni zdržal na trenerskem stolčku do konca sezone 2022/23, sta ga pa zato uspešno zamenjala Robert Berendijaš in Simon Štrakl, ki sta s svojimi varovankami osvojila tako državni kot pokalni naslov. V začetku nove sezone je trener postal izkušeni Bojan Jančar, ki z ekipo ves čas trdno drži prvo mesto na lestvici in se tudi njemu obeta, da bo najverjetneje osvojil dvojno krono. 
Vseeno pa mu bo iz poletja ostal grenak priokus, potem ko Muri Noni ni uspelo zmagati na kvalifikacijskem turnirju lige prvakinj, kar se je zgodilo že tretjič zapored. Zdelo se je, da imajo Sobočanke močno ekipo, vendar se je vodstvu kluba morda maščevalo to, da so prehitro iz rok izpustili Kajo Korošec, ki je bila v minuli sezoni po našem mnenju daleč najboljša igralka. Vsekakor bodo črno-bele imele na voljo nov poskus v tem letu, saj po jesenskem delu vodijo s kar šestimi točkami prednosti pred najhujšo konkurentko Olimpijo.

pokal, finale, celje, žnk-mura-nona, žnk-olimpija-ljubljana
M24.si
Pomurske nogometašinje so lani postale državne in pokalne prvakinje.



Pucončanke znova druge

V prvi odbojkarski A-ligi za člane so se igralci Panvite Pomgrada iz Murske Sobote minulo sezono uvrstili v končnico, nato pa izpadli v četrtfinalu, potem ko jih je s skupnim izidom 2 : 1 premagal kranjski Triglav. Tudi v aktualni sezoni so se uvrstili v modro skupino in s tem v boje za naslov, so pa trenutno na petem mestu lestvice. 
V prvi slovenski namiznoteniški ligi so se lani najbolje odrezale članice Keme - Murexina. V končnici so napredovale celo do finala, kjer pa so morale priznati premoč Kajuha - Slovana iz Ljubljane, ki je bil boljši s skupnim izidom 2 : 0. Drugo mesto je bilo ponovitev dosežka iz sezone 2021/22, ko so prav tako prejele srebrno medaljo. Trenutno jim kaže malce slabše, saj so po prvem delu sezone na četrtem mestu.

puconci, odbojka, žok-puconci, žok-ljutomer
Jure Zauneker
V prvi slovenski namiznoteniški ligi so se lani najbolje odrezale članice Keme - Murexina.


Tudi puconski namiznoteniški igralci so v sezoni 2021/22 v končnici zasedli drugo mesto, tega pa niso ponovili v naslednji sezoni, ko so izpadli v polfinalu, potem ko je bil od njih z izidom 2 : 0 boljši ŠD SU iz Novega mesta. V aktualni sezoni so po prvem delu na petem mestu. Je pa treba dodati, da igralci in igralke Keme na vseh turnirjih in posamičnih prvenstvih osvajajo številne medalje, potrditev odličnega dela je bil tudi vpoklic Damjana Zelka in Tomaža Pelcarja v slovensko reprezentanco.
Izkazali so se tudi igralci Namiznoteniškega kluba Sobota, ki v novi sezoni tekmujejo pod imenom Mura Sobota. V prejšnji sezoni so se kot zmagovalci druge lige uvrstili v prvo, takoj po tem pa so osvojili naslov ekipnih pokalnih prvakov. V novi sezoni je ekipo okrepil izkušeni Mitja Horvat, Sobočani pa so trenutno na četrtem mestu lestvice. 

Lani z bronasto medaljo 

Zelo dobro stalno formo kažejo tudi igralci Kluba malega nogometa Meteorplast Šic bar, ki tekmujejo v močni in precej izenačeni prvi slovenski futsal ligi. V minuli sezoni so v končnici po razburljivih bojih za tretje mesto ugnali Bronx s Škofij in tako osvojili bronasto medaljo. 
Na tretjem mestu so trenutno tudi v novi sezoni, ravno ta petek pa se bodo doma udarili z Dobovcem, ki je tekmoval celo v evropski ligi prvakov.

futsal, 10
Arhiv kluba
Zelo dobro stalno formo kažejo tudi igralci Kluba malega nogometa Meteorplast Šic bar, ki tekmujejo v močni in precej izenačeni prvi slovenski futsal ligi.

Meteorplast po enajstih odigranih tekmah krasi dober napad (doseženih 53 zadetkov, 3. mesto), težave pa ima s slabo obrambo (prejetih 49 zadetkov, 6. mesto). Drugo mesto na lestvici strelcev si z 11 goli delita Ante Matan in Alen Ruis. Ljutomerski klub je najbolj gledan klub na gostovanjih, saj si je njegovih šest tekem ogledalo skupno 1490 gledalcev. Ob začetku novega leta pa iz tabora Meteorplasta prihaja še ena vesela novica: po prisilnem počitku zaradi poškodbe se v kader vrača Lovro Trdin. Ta je konec novembra s slovensko futsal reprezentanco U19 na turnirju v Črni gori za zmago z 2 : 1 v dvoboju s Francijo dosegel dva zadetka, a se ob tem poškodoval. V minulih dneh je začel fizioterapije, klubske treninge v januarju pa bo izkoristil za individualno pripravo na sklep sezone.



Več o dosežkih pomurskih tekmovalcev v posamičnih športih pa prihodnjič.  

2023 šport pregled