vestnik

Drevi napad na Žalgiris. Kdo so litovski zeleno-beli?

Tomo Köleš, 5. 8. 2021
Aleš Cipot
V Fazaneriji bo zvečer gostoval Žalgiris.
Šport

Evropska pot Mure se nadaljuje. V 3. krogu kvalifikacij za ligo Evropa se bo zvečer v Fazaneriji na prvi tekmi pomerila z Žalgirisom iz Vilne, ki je s skupnim izidom 1 : 5 izpadel iz kvalifikacij za ligo prvakov v obračunu s Ferencvarosem.

Nogometnega kluba Žalgiris, kar po naše pomeni »zeleni log«, ne gre zamenjevati z znamenitim košarkarskim klubom Žalgirisom iz Kaunasa, drugega največjega litovskega mesta. A uradne barve obeh klubov so zeleno-bele, enako kot so bile barve Ludogorca.


Žalgiris iz Vilne je nastal leta 1947, doslej je bil osemkrat državni prvak in dvanajstkrat pokalni prvak Litve. Njegov trenutni trener je Kazahstanec Vladimir Čeburin, v ekipi pa igrajo tudi nekatera znana imena, kot so Nigerijec Ogenyi Onazi, nekdanji član Lazia, Hrvata Josip Tadić in Tomislav Kiš ter Senegalec Pape Diaw. 

Ne glede na to bi Mura v medsebojnem dvoboju morala biti vsaj rahli favorit, če bo pokazala takšno predstavo, bojevitost in motiviranost kot na tekmi doma s Škendijo in na obračunih z Ludogorcem. Po novih pravilih tekmovanja je pomembno, da dosežeš čim več zadetkov, zato bi morali črno-beli v Fazaneriji uprizoriti pravi juriš na vrata Žalgirisa, vendar pri tem ne smejo pozabiti na obrambne naloge. »Moramo pa pozabiti na to, kaj se nam dogaja v prvenstvu, in se maksimalno osredotočiti na evropsko tekmo ter pokazati vse, kar znamo. To je drugačen nasprotnik od Ludogorca. Lahko ne bo, a upam, da se bomo na koncu v skupnem seštevku veselili mi,« je pred današnjim dvobojem dejal Amadej Maroša.

nš-mura žalgiris fazanerija