vestnik

Drugi Jankov memorial v Ljutomeru

Miha Šoštarič, 2. 1. 2020
Marko Savić
Na 2. memorialu Janka Rajnarja se bo pomerilo sedem izvrstnih odbojkarskih ekip.
Šport

V petek in soboto bo v Ljutomeru 2. turnir v odbojki v spomin na Janka Rajnarja, kjer bo nastopilo sedem ekip iz štirih držav, med njimi tudi Sobočani in Radenčani.

Prleški odbojkarski zanesenjaki, med katerimi so nekateri nekoč nosili barve uspešnega moškega odbojkarskega kolektiva iz Ljutomera, so pred dobrima dvema letoma izgubili bivšega soigralca Janka Rajnarja, ki je umrl star šele 52 let. Odločili so se, da bodo v njegov spomin organizirali odbojkarski turnir. Septembra 2018 je turnir v konkurenci štirih ekip dobil prvoligaš iz Hoč, tokrat pa so sprejeli odločitev, da izberejo termin (3. in 4. januar) med prvim in drugim delom odbojkarske sezone, in na turnir privabijo kar sedem ekip iz štirih držav.

Jankov-memorial-2018-4-ekipe
Marko Savić
Vse štiri ekipe na 1. Jankovem memorialu.

»Skupno bo na turnirju odigranih kar deset tekem, med njimi ponovno tudi revijalna tekma med Ljutomer All Stars in VIP ekipo, za katero bo tokrat zaigral tudi bivši evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Namen turnirja je zbiranje donacij za uradne odbojkarske žoge za Odbojkarski klub Ljutomer, ki po več letih premora v naslednji sezoni znova načrtuje nastop v državni odbojkarski ligi,« je povedal nekdanji Rajnarjev soigralec in eden izmed organizatorjev turnirja Marko Savić. Na turnirju bodo nastopili slovenska prvoligaša soboška Panvita Pomgrad in Hoče, trenutno vodilni drugoligaš iz Radencev, drugoligaška ekipa Fužinarja z Raven, avstrijski UVC Holding Gradec, hrvaški Kitro Varaždin in češki Volleyball Brno.

podelitev-najboljsi-korektor
Marko Savić
Podelitev priznanja najboljšemu korektorju na 1. Jankovem memorialu.

Turnir, ki bo potekal v dvorani ŠIC Ljutomer, se bo pričel v petek. Najprej bo ob 15. uri tekma predtekmovanja med Radenci in Kitrom iz Varaždina, ob 17. uri se bosta merila Hoče in Fužinar, ob 19. uri pa se bodo odbojkarji soboške Panvite Pomgrada pomerili z zmagovalcem tekme Radenci – Kitro Varaždin. Ob 21. uri bo še tekma za šesto mesto med poražencema dvobojev Radenci/Kitro Varaždin in Hoče/Fužinar. V soboto ob 10. uri bo prvi polfinalni dvoboj, v katerem UVC Holding Gradec pričakuje zmagovalca petkovega dvoboja med Hočami in Fužinarjem, ob 12. uri pa bo drugi polfinale med Volleyballom Brno in zmagovalcem dvoboja Panvita Pomgrad – Radenci/Kitro Varaždin. Tekma za 3. mesto bo ob 17.30, finale pa ob 19.30 uri. Pred tem, ob 16. uri, bo revijalna tekma. Vodenje ekipe Ljutomer All Stars bodo prevzeli bivši trenerji OK Ljutomer Tone Ficko, Drago Drevenšek in Marko Savić, VIP ekipo pa bo podobno kot lani vodil Roman Ladislav Ratkai, ki mu bosta pomagala Andrej Tot (trener ŽOK Ljutomer) in Andrej Turk (trener na Coni.center, razvojnem vozlišču odbojke na mivki).
Ker je Janko Rajnar mnogo prezgodaj umrl za demenco bodo organizatorji, v sodelovanju s Centrom za zdravje in razvoj Murska Sobota, pripravili tudi problemsko konferenco o demenci. Konferenca bo v soboto s pričetkom ob 13. uri v predavalnici Zdravstvenega doma Ljutomer. Na problemski konferenci bo v uvodnem nagovoru direktor Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota Peter Beznec predstavil stanje javnega zdravja in ekonomiko zdravja v regijah ob reki Muri, o zgodnjem merjenju demence in povezanih kliničnih študijah bo spregovorila doc. dr. Milica Kramberger, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani, iz graškega instituta Joanneum Research Digital pa na konferenco prihaja Maria Fellner, ki bo predstavila raziskave na temo demence in izkušnje s tehnološkimi rešitvami za pomoč osebam z demenco.

2JM-osebna-izkaznica
Marko Savić
Osebna izkaznica 2. Jankovega memoriala.

odbojka 2.-jankov-memorial ljutomer