vestnik

(EP 2024 ) Varnost je največja skrb Uefe, policist iz Gornjih Petrovec na pomoč kolegom iz Nemčije

ABE, 7. 6. 2024
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Šport

Za zagotavljanje varnosti na stadionih in na splošno v Nemčiji bodo ob nemških policistih skrbeli tudi njihovi stanovski kolegi iz drugih držav, je še sporočil predsednik Uefe.

Do začetka evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji (EP 2024) je 7 dni. Največ neodgovorjenih vprašanj v zvezi s prvenstvom, ki bo potekalo med 14. junijem in 14. julijem, je bilo dosedaj in je še vedno povezanih z varnostjo. Tako je denimo predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin v intervjuju za britanski časnik Daily Telegraph dejal, da bo »v teh norih časih, ko je geostrateško svet ponorel, največja skrb varnost.«

Na EP 2024 bo, kot je znano, nastopala tudi Slovenija. Ocene po prodaji vstopnic na spletu so, da si bo vsako tekmo slovenske reprezentance – z ekipo Srbije v Münchnu, Anglijo v Kölnu in Dansko v Stuttgartu – v živo ogledalo vsaj 10.000 Slovencev. Več tisoč slovenskih navijačev, ki niso dobili vstopnic, pa bo omenjena srečanja spremljalo iz navijaških središč v teh mestih. Kot tudi navijači ostalih reprezentanc.

slovenija, severna-irska
Martin Metelko / M24
Na EP 2024 bo, kot je znano, nastopala tudi Slovenija.

Za zagotavljanje varnosti na stadionih in na splošno v Nemčiji bodo ob nemških policistih skrbeli tudi njihovi stanovski kolegi iz drugih držav, je še sporočil predsednik Uefe. Med drugim seveda zaradi nastopa slovenske reprezentance prav tako iz Slovenije. V kontingentu slovenskih policistov bo po naših podatkih tudi policist Policijske uprave (PU) Murska Sobota oz. policist Policijske postaje Murska Sobota. Na Suzano Rauš, uradno govorko murskosoboške PU, smo v luči odhoda slovenskih policistov na EP 2024 naslovili vprašanje, koliko pripadnikov PU Murska Sobota bo napotenih na to nalogo. Govorka nam je odgovorila, da je bilo naše vprašanje »posredovano na Generalno policijsko upravo (GPU), od koder vam bo posredovan odgovor«.

Iz GPU so za Vestnik.si odgovorili, da se slovenska policija aktivno pripravlja na sodelovanje pri zagotavljanju varnosti na dveh velikih mednarodnih športnih prireditvah, to je na EP 2024 in na Olimpijskih igrah v Parizu v Franciji: »V Nemčijo nameravamo poslati 10 policistov, v Francijo pa 6. GPU izvaja potrebne izborne in napotitvene postopke, da bodo policisti ustrezno informirani, usposobljeni in opremljeni glede na specifične in zahtevne naloge v mednarodnem okolju. Po končanih usposabljanjih bomo podrobneje o tem obvestili tudi javnost.

Po naših podatkih bo v Nemčijo na pomoč tamkajšnjim policistom odšel policist, tako imenovani spoter, pripadnik PU Murska Sobota. Gre za policista, ki spremlja navijače, športne ekipe in posamezne športnike v vseh športih, kjer so prisotni navijači. Čeprav imajo policisti spoterji tako kot vsi ostali policisti pravico in dolžnost izvajati policijska pooblastila, je njihova vloga predvsem zagotavljanje varnostno pomembnih podatkov, potrebnih za odločanje o vodenju varovanja, ter preprečevanje in umirjanje morebitnih konfliktnih situacij, ki lahko privedejo do določene kršitve ali kaznivega dejanja. Če do kršitve pride, pa represivne ukrepe navadno izvedejo policisti, ki so za to predvideni. Na ta način bo ta policist deloval tudi v Nemčiji.

slovenija, severna-irska
Martin Metelko / M24
Na EP 2024 bo, kot je znano, nastopala tudi Slovenija.

ep-20024 policija policijska-uprava-murska-sobota