vestnik

Florijan Raduha poslal sporočilo vodstvu kluba

Robert Balantič, 14. 12. 2023
Aleš Cipot
Mura : Domžale
Šport

Mura je na dveh zaporednih domačih preizkušnjah osvojila izjemno pomembnih šest točk, s katerimi je izboljšala položaj na lestvici in se za letos na dostojen način poslovila od Fazanerije. Toda dobila je še precej več. In sicer potrditev, ki pomirja tudi navijače, da 'zadaj' na priložnost čakajo mladeniči, vredni zaupanja. Povrhu domači; nase je najprej opozoril Tilen Ščernjavič, ki je proti Rogaški in Domžalam odigral nadvse spodobno. V dvoboju z dvakratnimi prvaki je med vratnicama navdušil Florijan Raduha.

»Kje je Klemen Mihelak?« so se v pričakovanju začetka zadnje tekme z Domžalami spraševali navijači Mure, ko so ga pogrešali na ogrevanju. Nastop mu je preprečila bolečina v rami, v njegove čevlje je stopil Florijan Raduha ter tako naposled dočakal črno-beli ligaški debi. Nekateri domači privrženci so bili ob ugibanju, kako se bo izkazal, vsaj malce vznemirjeni, negotovi. Ne zato ker ne bi poznali njegove kakovosti. Razkrival jo je v dresu Nafte in Celja, vendar je dejstvo, da dolgo ni bil v tekmovalnem ritmu. V dozdajšnjem delu sezone je branil le pokalna dvoboja proti Dokležovju ter Šenčurju in kakopak se je zastavljalo vprašanje, kako takšen status vpliva na njegovo formo. 


Ampak dvomi so bili povsem odveč, 26-letni Odrančan je upravičil zaupanje. Svoje delo je opravil z odliko, zablestel je z nekaj posredovanji in ekipi namenjal prepotrebno zanesljivost. Vsekakor ima pomemben del zaslug, da so točke ostale na ravnici. V prvi vrsti pa je poslal jasno sporočilo, da je »živ« in da Sobočanom tudi v primeru morebitnega zimskega odhoda Klemna Mihelaka, ki naj bi imel nekaj ponudb, ne bo treba razmišljati o prihodu novega prvega čuvaja mreže. To je bila za Florijana Raduho gotovo tekma, ki bi lahko vplivala na njegovo nadaljnjo kariero. Prepričal je morebitne neprepričane, si povrnil mogoče vsaj malce načeto zaupanje v svoje sposobnosti, predvsem pa je dočakal zadoščenje, da se vloženi trud izplača. V preteklem obdobju je imel tudi obilo težav z neprijetno poškodbo, kljub vsem preglavicam ni obupal. Namesto tega je potrpežljivo iskal pot nazaj in jo našel, zdaj je življenje spet lepše.


»Tekma je bila zahtevna, na obeh straneh je bilo nekaj priložnosti. Eno od svojih smo izkoristili in zasluženo zmagali,« je z mirnim glasom dejal eden od nedeljskih (meglenih) junakov. V njegovem glasu ni bilo zaznati evforije. »Mislim, da imamo v svoji igri še veliko prostora za napredovanje, a osnova sta borbenost in želja, ki smo ju kazali tokrat. Na tem moramo vse skupaj nadgrajevati.«
Tudi svoje predstave ni želel obešati na veliki zvon. »Predvsem sem vesel, da sem lahko pomagal ekipi. Prav tako je pomembno, da smo mrežo ohranili nedotaknjeno, kar prinaša dodatno samozavest za naprej. Tako za moštvo kot zame. Sami sebi smo dokazali, da se lahko enakovredno postavimo po robu vsakemu nasprotniku v ligi. Samo pogumno moramo nadaljevati v takšnem slogu,« poudarja Florijan Raduha.

Kot smo že omenili, je doživel prvenstveni ognjeni krst v opravi Mure, zadnjič je za točke branil še kot član Celja pred več kot enim letom (24. oktobra 2022). Status drugega čuvaja mreže ni navdušujoč, vendar … »Ni prijetno, a vratarski položaj je specifičen. Čakati moraš na priložnost. Zadovoljen sem, da mi jo je trener namenil, vsako naslednjo bom prav tako poskušal najbolje izkoristiti.«

nš-mura florijan-raduha vratar