vestnik

(FOTO) Janezov pohod iz Dobrovnika v Bratonce

Jože Gabor, 12. 1. 2020
Jože Gabor
18. Janezov pohod
Šport

Pohodniki so se na sončno nedeljo podali na 18. Janezov pohod.

Na poti so imeli postanek v vaško-gasilskem domu v Renkovcih. Okrepčali so se še na začetku pohoda v dobrovniškem kulturnem domu in si v renkovskem muzeju ogledali zbirko o kupinarstvu, trgovanju z jajci in perutnino, po katerem so bili nekoč znani vaščani.

18
Jože Gabor
18. Janezov pohod.

12-kilometrski pohod so zaključili z druženjem in pogostitvijo v turističnih hiši Žlica v Bratoncih, kjer ob toplih napitki in jedi niso manjkali niti znani bratonski krapci.

18
Jože Gabor
18. Janezov pohod.

Pot je potekala skozi tri občine: beltinsko, turniško in dobrovniško. Pohodniki se izmenično eno leto podajo na pot iz Dobrovnika v Bratonce in obratno.

pohod, šport, 18
Jože Gabor
18. Janezov pohod.

Pohod je potekal pod okriljem Turističnega društvo Bratonci, Turističnega društva Dobrovnik, Kulturnega društva Anton Martin Slomšek Renkovci in Zavoda za turizem in okolje Dobrovnik.

18
Jože Gabor
18. Janezov pohod

Na začetku poti so organizatorji spomnili, da so prvi pohod organizirali Bratončani, člani Turističnega društva Bratonci, ki so se peš odpravili v Dobrovnik obiskat svojega nekdanjega sovaščana Janeza Špilaka, ki se je iz Bratonec poročil v Dobrovnik. Tudi letos je pohodnike pogostil na domu in bil na čelu pohodniške kolone. Na prvem dogodku je bilo približno dvanajst pohodnikov, zadnja leta pa se ga udeležuje med 50 in 100 ljudi.

18
Jože Gabor
18. Janezov pohod

Udeležence sta nagovorila Gena Virag iz Turističnega društva Bratonci in Elizabeta Horvat, direktorica Zavoda za turizem in okolje Dobrovnik.

18.-janezov-pohod rekreacija
Kaj zdaj berejo drugi